UPOZORENJA

Usjevi uništeni, sve se mora preorati i ponovo sijati

Salata, špinat, blitva, mladi kupus, mladi luk ne smiju se koristiti u ishrani, čak i ako na njima nema ni vidljivih tragova

Usjeve potrebno preorati i ponovo zasaditi

Piše: Avaz.ba

22.5.2019

Salata, špinat, blitva, mladi kupus, mladi luk koji su uzgojeni na poplavljenim područjima ne smiju se jesti, upozoravaju stručnjaci. 

Bez obzira na to je li povrće bilo kratko pod vodom, ne smije se koristiti u ishrani, čak i ako na njemu nema ni vidnih tragova. 

Fizičko oštećenje

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS upozoravaju da se lisnato povrće ne smije koristiti iz zdravstvenih razloga te da se usjevi trebaju ponovo preorati i zasaditi. 

S druge strane, povrće kao što su paprika, paradajz, patlidžan, krastavac, lubenica, dinja, krompir, mrkva, peršun i slično, a koji se nalaze u početnoj fazi razvoja, te ako su preživjeli poplavu, mogu se po prispijeću plodova prodavati i koristiti u ishrani.

- Ako kod voćki stablašica nije došlo do fizičkih oštećenja ili dugotrajnijeg ležanja, većih problema ne bi trebalo biti - pojasnili su iz Ministarstva.

Usjeve potrebno preorati i ponovo zasaditi

Kako je pojasnio Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ne treba konzumirati ono što se našlo pod vodom.

- Sve što je bilo poplavljeno je uništeno. Poljoprivrednici će morati očistiti polja od mulja i trulaža, ponovo preorati i saditi - rekao je Bićo.

Žitna polja

Potpuno su uništena i žitna polja, koja su još u vodi. Ratari će morati sačekati da se voda povuče i tek najesen sijati.

Voda nije za piće u Bugojnu, Vitezu, Bihaću... 

Zbog zamućenosti uzrokovane kišnim padavinama, voda ili nije za piće ili se prije upotrebe mora prokuhavati u više općina na području Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Voda s izvorišta Kruščica u općini Bugojno i dalje nije za piće. Zamućeno je izvorište Ilidža u općini Vitez.

Zbog obilne kiše zamućena su sva izvorišta koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Vodu ne treba piti ni u Cazinu, općini Bosanski Petrovaci i Ključu.

POSLJEDICE plava osjetit će i kupci, jer će cijene povrća i voća biti mnogo više zbog nestašica i uvoza  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.