PROCESI

Afera "Nestali novac": Tužilac Božo Mihajlović izbačen iz sudnice

Božo Mihajlović. Arhiv

Piše: M.Aščić

21.5.2019

Božo Mihajlović, suspendirani državni tužilac, izbačen je danas iz sudnice Suda BiH zbog remećenja reda. 

Rješenje da se Mihajlović udalji iz sudnice zbog remećenja reda donijela je sutkinja Amela Huskić.

Inače, Mihajlović je izbačen tokom suđenja u aferi "Nestali novac", kojom se tereti za nesavjestan rad u službi.

Remetio rad

Do ovog incidenta došlo je nakon saslušanja svjedoka Tužilaštva Mire Franjića, bivšeg uposlenika KDP-a ove pravosudne institucije.

Do varnica, koje su rezultirale izbacivanjem Mihajlovića iz sudnice, došlo je nakon što je Mihajlović u unakrsnom ispitivanju zahtijevao od svjedoka da mu pojasni kako je po naredbi od 4. septembra 2009. godine deponovao oduzete predmete, a zatim i kaže šta je bilo s naredbom od 14. septembra 2009. godine.

Riječ je o deponovanom novcu iz predmeta "Lutka", a svjedok je pokušao pojasniti da je, najvjerovatnije, umjesto 04. 09. upisao 14. 09., na šta je Božo Mihajlović kazao da to nije tačno. On je ustvrdio da je riječ o dvije službene zabilješke, ali je sutkinja Huskić kazala da je svjedok već pojasnio.

Mihajlović je, malo povišenim tonom, počeo govoriti da to nije tačno, da je riječ o dvije naredbe, ali je Huskić nakon toga kazala da mora napustiti sudnicu.

- Izbačeni ste, morate napustiti sudnicu - rekla je Huskić, nakon čega je sutkinja donijela rješenje kojim se udaljava Mihajlović zbog remećenja reda, na šta je on dodao: "Tražim da me Sudska policija izbaci."

Intervenirao sudski policajac

Nakon toga intervenirao je sudski policajac, ali je Mihajlović ustao i sam krenuo prema izlazu. Poslije pauze od 15 minuta, kada je doveden treći svjedok, Đurko Rajić, sutkinja je odlučila da Mihajlovića vrati u sudnicu.

No, ona mu je kazala sljedeće:

- Ako se ne budete pokoravali naredbama Suda i ako budete pravili nered kao što to stalno radite, bit ćete opet udaljeni - rekla je Huskić.

Danas je saslušana i svjedokinja Zdenka Tomić, rukovoditelj Materijalno-finansijskog odjela Tužilaštva BiH, koja je do 2004. do 2006. obavljala poslove u KDP-u Tužilaštva.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.