AVANTURISTI Nikola Dupalo, evropski rekorder po broju trbušnjaka

Život u Kini je skup, a jezik ne bih naučio ni za 50 godina

M. ZGONJANIN
21.05.2019 12:37

Živi u Pekingu, a kaže da bi o kineskoj kulturi pričao danima

Prije četiri godine oborio je evropski rekord nakon što je za 13 sati bez pauze napravio 32.000 trbušnjaka. Zaljubljenik u sport, posebno košarku i biciklizam, dokazao je da se biciklom može putovati do Splita, Budve, Soluna...

Došao s djevojkom

U posljednjem putovanju 34-godišnji Nikola Dupalo iz Bosanskog Novog prešao je na biciklu 14.000 kilometara, devet država, obišao više od stotinu gradova i 500 sela... I kao sportski trener čekao je da mu neko ponudi posao u njegovom rodnom gradu...

Nije niko pa je, kako je i najavljivao, odlučio otići. Prošle godine skrasio se ni manje ni više nego u Kini, gdje trenutno radi kao košarkaški trener s djecom od sedam do 14 godina i kao učitelj u vrtiću.  

- Ovdje sam s djevojkom. I odlično sam se snašao. Uslovi su izvanredni. Mnogo mi je pomogao i moj prijatelj Goran Janković, koji je takođe ovdje - kaže Dupalo.

Sa sjetom spominje Bosanski Novi, ali kaže da nema kajanja zbog odluke o odlasku.

- Samo osmijeh na lice i ništa drugo. Dao sam i više nego što sam mogao od sportskih rezultata, a zauzvrat nisam dobio ništa. Volim svoj grad, ali me i danas boli kad čujem da će se tu negdje u blizini najljepše rijeke Une odlagati radioaktivni otpad - kaže Dupalo, koji se odlično snalazi s engleskim i ruskim jezikom.

Kineski ne govori i iskreno priznaje da ga ne bi naučio ni za 50 godina.

Pomoć prevodioca

- Na treningu uvijek imam prevodioca, pa mi je lako. Kinezi su divni ljudi, bar oni koje sam upoznao. Živim u Pekingu. Ovdje je prilično skupo i samo za osnovno treba vam blizu 1.000 eura, da platite stan, hranu i neke obaveze. Peking je jedan od najčistijih gradova na svijetu, a Kina zemlja o čijoj bih kulturi mogao pričati danima - kaže Nikola, kojem ugovor o radu istječe naredne godine, za kada najavljuje novu avanturu, odlazak u Južnu Ameriku ili Australiju.

U međuvremenu, planira u Kini pratiti i Svjetsko prvenstvo u košarci.

Nema jogurta i ćevapa

- Ovdje nema jogurta, pavlake, vegete, rakije i ćevapa, ali zato ima više ribe i ko zna koliko vrsta povrća i voća... Vjerovatno zbog toga Kinezi imaju i duži životni vijek nego mi - kaže Dupalo, koji će možda ovog ljeta nakratko doći u svoj Bosanski Novi.

  • Radi s najmlađima
    Radi s najmlađima

Komentari

NA VRH