PRAVOSUĐE

Krajem mjeseca imenovanje glavnih tužilaca u četiri kantona

Mandat od pet godina

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. Arhiv

Fena

21.5.2019

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) će na vanrednoj sjednici zakazanoj za 29. i 30. maj imenovati nosioce pravosudnih funkcija, čije je imenovanje odgođeno na redovnoj sjednici održanoj polovinom mjeseca.

Između ostalog, na vanrednoj sjednici tog regulatornog tijela trebali bi biti imenovani - glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i glavni kantonalni tužioci u Tuzlanskom, Posavskom i Unsko-sanskom kantonu, potvrđeno je u VSTV-u BiH.

Radi se o imenovanjima koja su trebala biti izvršena na sjednici od 14. i 15. maja, ali je na insistiranje određenog broja članova VSTV-a to odgođeno uz obrazloženje da su kasno dobili programe rada kandidata koji su, nakon obavljenih intervjua, ušli u uži izbor za imenovanje na ove pozicije.

Kako je poznato, razgovor s četiri kandidata za poziciju glavnog kantonalnog tužioca u Sarajevu obavljen je 10. maja, a najbolje rangirani su - Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić, tužioci Tužilaštva KS, koji su konkurirali za rukovodeću/čelnu poziciju u sklopu tog tužilaštva.

Prema proceduri, kandidati za rukovodeće pozicije u pravosuđu u sklopu intervjua prezentiraju vlastiti program rada, nakon čega se vrši njihovo bodovanje u skladu s utvrđenim kriterijima.

Procedura se nastavlja na način da se za određenu čelnu pravosudnu poziciju predlažu tri kandidata s liste uspješnih kandidata, a koji onda pred VSTV-om izlažu program rada koji su ranije dostavili, odnosno prezentirali Komisiji za obavljanje intervjua.

Cjelokupna procedura završava tako što VSTVBiH, kao kolektivno, tijelo na sjednici donosi odluku o imenovanju kandidata na određenu poziciju.

U skladu s organizacijom i sistematizacijom, Kantonalno tužilaštvo predstavlja i vodi glavni kantonalni tužilac sa tri zamjenika. Oni se imenuju na mandat od pet godina, nakon čijeg isteka mogu biti ponovno imenovani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.