STAVOVI

Austrijski profesor Florijan Biber: Odlazak Štrahea dobra vijest za Balkan

Milorad Dodik i Hajnc-Kristijana Štrahe

RSE

21.5.2019

Stručnjak za Balkan s Univerziteta u Gracu Florijan Biber (Florian Bieber) smatra da se s odlaskom Hajnc-Kristijana Štrahea (Heinz-Christian Strache), također, "smanjuje utjecaj ekstremnih nacionalističkih snaga u jugoistočnoj Evropi na austrijsku vladu, pogotovo na ono krilo koje ima bliske odnose s Miloradom Dodikom i drugim nacionalističkim političarima regiona". 

Ostavka Štrahea ostavlja njegove političke prijatelje na zapadnom Balkanu bez alternative među evropskim populistima i krajnjim desničarima. 

Biber je za RSE rekao i da skandal koji je doveo do krize vlade u Austriji može biti prilično dobar znak za Balkan. 

- To je možda ohrabrujuće također za region, iako su davali neke prosrpske izjave, oni na kraju krajeva ne žele proširenje, i to su samo floskule jer nemaju neko duboko uvjerenje u ideju proširenja, evropske integracije i reforme. U tom smislu je to odlazak Štrahea dobra vijest za Balkan - rekao je.

Biber je ocijenio da je utjecaj Štrahea bio jako ograničen zato što ministarska vanjskih poslova Karin Knajsel (Kneissl) iako je bila kandidat njegove krajnje desne Slobodarske partije (FPO) nije članica stranke i "morala je da vodi neku politiku prema Balkanu koja je više klasična austrijska politika – znači proširenje, nikakva podrška za raspad BiH i protiv Kosova". 

- Ali ipak ti dvostruki signali koje smo dobivali iz Austrije posljednjih skoro dvije godine su bili vrlo štetni za region zato što je Austrija uvijek bila jedan od glavnih podržavalaca proširenja i Štrahea i njegova politika su malo spriječili da se taj stav nastavi - rekao je.

On je dodao da je Štrahe "slao signale koji su bili ohrabrujući za (Milorada) Dodika i za druge političare kao što je on u regionu", ali da s njegovim odlaskom ne vidi baš punu perspektivu i nadu za one kao što je Dodik što se tiče političkih saveznika u Evropi. 

Biber smatra da se s odlaskom Štrahea također "smanjuje utjecaj ekstremnih nacionalističkih snaga u jugoistočnoj Evropi na austrijsku vladu, pogotovo na ono krilo koje ima bliske odnose s Miloradom Dodikom i drugim nacionalističkim političarima regiona".

- To je, također, i udar na cijelu ekstremnu desnicu u Evropi zato što je ipak to poruka koja će se vidjeti u Njemačkoj, u Italiji da ta desnica nije čista, nije nekorumpirana kako su se predstavljali".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.