REAKCIJA Predsjednik VSTV-a oglasio se i na Facebooku

Tegeltija: Ovo nije prva situacija gdje se prozivam da se na moje ime uzima nekakav novac

Zbog toga pozivam sve građane, kojima je u moje ime ili ime bilo kojeg sudije ili tužioca ikada uzet bilo kakav novac, da takve slučajeve odmah prijave nadležnom tužilaštvu

M. Aš.
22.05.2019 11:06

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se danas na društvenoj mreži Facebook, a povodom optužbi da je putem posrednika, inače službenika SIPA-e, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu.

Ove navode objavio je internet-portal Žurnal.info, navodeći da je Tegeltija trgovao krivičnim istragama:

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Radeći posao koji ja radim, a u sličnoj su poziciji i druge sudije i tužioci, moguće su situacije u kojima različiti ljudi, pozivajući se na mene ili na druge sudije i tužioce, obavljaju razgovore u kojima se govori da ja ili druge sudije ili tužioci zahtijevamo nekakav novac, bez da ja ili druge sudije ili tužioci s tim imamo bilo kakve veze.

Ovo nije prva situacija gdje se ja prozivam da se na moje ime uzima nekakav novac, bez da ja s tim imam ikakve veze.

  • Neredba o nesprovodjenju istrage koju je donijelo Republicko tužilastvo RS 22.januara 2019 godine
    Neredba o nesprovodjenju istrage koju je donijelo Republicko tužilastvo RS 22.januara 2019 godine

Kad god sam saznao za takve priče, o njima sam informirao istražne organe podnoseći prijavu.

Jedna od tih situacija desila se i 2016 godine. U prilogu u je Naredba o neprovođenju istrage koju je donijelo Republičko tužilaštvo RS 22. januara 2019. godine, iz koje je vidljivo da mi se putem Facebooka obratila izvjesna osoba s profila pod imenom Jelena Nikolić, navodeći da je na račun moga imena od nje izvjesna osoba uzela 8.000 eura, koja joj je rekla da je razgovarala sa mnom te da sam ja tražio taj novac da se “iza paravana” riješi njen problem. Čim sam dobio takvu poruku, obavijestio sam MUP i Tužilaštvo kako bi se ti navodi istražili. Tužilaštvo me obavijestilo da se neće provesti istraga jer se u konkretnom slučaju nije utvrdilo postojanje krivičnog djela.

Ja ne znam kakvi su odnosi i kakva je bila komunikacija između inspektora SIPA-e Marka Pandže i gospodina Nermina Aleševića niti u to mogu ulaziti i bilo šta prejudicirati, želim samo da istaknem da bih na istovjetan način kao i 2016. godine, u primjeru koji ovdje navodim, postupio i u slučaju da me bilo ko obavijestio da je od njega u moje ime bilo ko uzeo bilo kakav novac za bilo šta.

Ovo je jedan od primjera koji navodim u prilogu, koji ilustrira slučajeve koji se, nažalost, mogu desiti jer građani vjeruju u postojanje korupcije u pravosuđu, a što vješti manipulatori mogu iskoristiti. Zbog toga pozivam sve građane, kojima je u moje ime ili ime bilo kojeg sudije ili tužioca ikada uzet bilo kakav novac, da takve slučajeve odmah prijave nadležnom tužilaštvu.

NA VRH