SARAJEVO

Socijalna politika bit će ključni dio integracijskog procesa BiH u Evropsku uniju

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunar Vigemark rekao je da moraju postojati sistemska rješenja za pomoć svim ranjivim društvenim grupama

Uspostavljanje sistemskih rješenja za ranjive grupe. M. Tabaković

Piše: A. ČENGIĆ

22.5.2019

Socijalna politika bit će ključni dio integracijskog procesa Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, istaknuto je na konferenciji "Da niko ne bude zaboravljen u procesu evropskih integracija", koja je održana danas u Sarajevu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača naveo je da je riječ o značajnom regionalnom projektu, u okviru kojeg je potrebno riješiti brojna pitanja ranjivih društvenih grupa poput osoba s invaliditetom i starijih ljudi.

- Riječ je državama koje imaju istu tradiciju i historiju, koje su istog ekonomskog razvoja i koje muče isti problemi. Želimo da na sistematičan način približimo sisteme socijalne politike. To je proces u kojem treba učestvovati i vladin i nevladin sektor radi usvajanja seta zakona kojim bi sistemski bili riješeni problemi u toj oblasti - naglasio je Drljača.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kazao je da je značaj konferencije u tome što obuhvata sve aspekte socijalne zaštite - od organizacije do legislative i načina finansiranja usluga.

- Ova konferencija je vezana za lokalne zajednice i tu su kapaciteti koje trebamu najviše razvijati, jer su oni ti koji u skladu sa zakonom implementiraju određene odlike koje se tiču pitanja socijalne zaštite – rekao je Šeranić.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) rekao je da moraju postojati sistemska rješenja za pomoć svim ranjivim društvenim grupama.

- Evropska unija u BiH već provodi nekoliko programa iz te oblasti poput prevencije nasilja nad djecom, podrške djeci s poteškoćama u razvoju, te uspostavljanju sistemskih rješenja za druge ranjive grupe, poput starijih ljudi - dodao je Vigemark.

Pojasnio je da je za uspostavljanje sistemskih rješenja potrebno poboljšati kompletan sistem, u smislu boljih zakonskih rješenja, ali i povećanja sredstava u budžetu za te namjene, kojih trenutno nema dovoljno.

Organizatori konferencije su njemačka nevladina organizacija „Arbeiter Samariter Bund jugoistočna Evropa" (ASB), lokalni partner LIR Civilno Društvo, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.


Uspostavljanje sistemskih rješenja za ranjive grupe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.