GORAŽDE

Obilježena godišnjica zločina u naselju Lozje: Ni 27 godina poslije zločinci nisu odgovarali za svirepe zločine nad civilima

Piše: Al.B

22.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Prošlo je 27 godina od stravičnih zločina koji su 22. maja 1992. izvršeni nad više od 40 stanovnika goraždanskog naselja Lozje.

U napadu koji je počeo u ranim jutarnjim satima, uz naredbe s megafona da se niko ne ostavlja živim, civili zatečeni u njihovim kućama su ubijani, mučeni i zarobljavani, a jedan broj njih pronađen je nakon rata s tragovima svirepog iživljavanja, poput zakucavanja eksera u lobanju.

Iako su preživjeli u više navrata davali iskaze o zločincima, uglavnom komšijama koje su prepoznali, do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Midheta Oruli u napadu je ostala bez majke i brata te još 13 članova uže porodice. Sa još 36 stanovnika Lozja i sama je zarobljena i mučena, najprije u kući Turkovića, a potom zlostavljana i u školi u Podhranjenu.

- Sjećanja su ista i danas, ali je ogorčenje veće jer 27 godina mi vapimo da se procesuiraju ratni zločini. Ovdje poručujem tužilaštvu – dajte, konačno, radite svoj posao! Je li čekate da svi pomremo!? Vi dobro znate gdje se kriju ratni zločinci. Kriju se u Srbiji, u Obrenovcu. Mi žrtve znamo, ali vi nećete da radite svoj posao – ogorčena je Oruli.

Zarfa Hošo noć ranije izašla je iz naselja, a po povratku je naišla na stravične slike.

- Na svakom koraku ubijeni. Našli smo u kući tri-četiri leša, ne zna se ko je. U svojoj kući brat mi je bio zavezan, izgorio. Ubijena su mi i dvojica sestrića. Cilj je bio da se muslimani satru. Ovog treba i Evropa i svijet da se stide, a naši političari da sjednu i razgovaraju, da se mržnja više odbije od naroda – kaže Hošo.

Predsjednik Udruženja logoraša Goražde Muhamed Hećo još jedanput je zatražio utvrđivanje potpune istine i procesuiranje odgovornih za naredbu i izvršenje ovog zločina.

- Posebno trebamo govoriti o imenima žrtava i fenomenu prikrivanja i pravdanja zločina. Svi uporno govorimo – možemo oprostiti, ali ne možemo zaboraviti. Mene svih ovih godina nakon agresije na BiH nikada niko nije pitao hoću li mu oprostiti, a mislim da nije ni vas. U suštini, mi nudimo oprost nekome ko ga ne traži, nekome ko veliča zločin, nekome ko bi možda sutra još gori zločin izvršio. Ne treba pozivati na osvetu i mržnju, jer BiH je zemlja svih nas, ali istina mora biti vidljiva u Goraždu, ali i Prijedoru, Bihaću, Ključu, Brčkom – istakao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.