SUSRETI

Dodik nakon razgovora s Čovićem: Sprema se nevrijeme, kasnije ne bih mogao poletjeti

Što se tiče predstavnika srpskog naroda mi smatramo da neko uništava ili osporava našu ustavnu poziciju

Piše: M.Sm.

22.5.2019

U Centrali HDZ-a BiH održan je sastanak lidera ove stranke Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Dodik nije htio uoči sastanka davati izjave za medije, ali je to učinio nakon sastanka s predstavnicima "Prosvjete" Mostar.

- Što se tiče sastanka s Čovićem, naravno, razgovarat ćemo o formiranju vlasti. Došao sam učestvovati u manifestaciji ''Večernjakov pečat'', ali tamo ipak neću biti, jer u protokolu vidim manifestacije kojima se obilježava prijem Bosne i Hercegovine u Ujedinjene narode. To nisu sadržaji koje podržavam, pa ću nakon sastanka s Čovićem napustiti Mostar - rekao je Dodik prije sastanka.

Nakon sastanka opet je potvrdio da neće prisustvovati manifestaciji „Večernjakov pečat“ ali je kao razlog naveo nevrijeme.

- To je dobra manifestacija koju podržavam, ali ovdje se priprema neko nevrijeme, a ja moram da se vratim, zato što kasnije neću moći poletjeti - rekao je Dodik.

On je naveo da HDZ i SNSD te grupacije oko ove dvije stranke nemaju nikakvih otvorenih pitanja oko formiranja vlasti.

- Mi smo spremni da to uradimo, što kaže narod, jučer. Ali, to je nemoguće s nama dvojicom samo ili dvije strane nego je potrebna i bošnjačka strana. Ovo je šteta za BiH i njen evropski put. Krajem maja je bio termin kada su u Evropskoj komisiji rekli da će nam dati mišljenje o statusu BiH, prije svega statusu kandidata ukoliko se formira vlast. Gubimo vrijeme i ovo je na štetu svih. Što se tiče predstavnika srpskog naroda mi smatramo da neko uništava ili osporava našu ustavnu poziciju, jer naš narod je izašao na izbore i glasao, a ustavna pozicija je takva da Srbi imaju svoju participaciju u zajedničkim institucijama – rekao je Dodik.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.