SJEDNICE

Tegeltija: Određena političko-paraobavještajna grupa želi preuzeti stanje u bh. pravosuđu

Tegeltija na današnjoj sjednici. M. Tabaković

M. AŠČIĆ

23.5.2019

Visoko sudsko i tužilačko vijeće u drugom dijelu sjednice raspravlja o stanju u pravosuđu i pismu glavnog tužioca Tuzlanskog kantona Tomislava Ljubića, koji traži da se utvrdi koliko je upućeno prijava protiv svih nosioca pravosudnih funkcija referirajući se na ovu temu te da je protiv njega podneseno devet prijava u cilju njegove diskreditacije.

Intenzivni napadi

- Očiti su intenzivni napadi na članove VSTV-a i pravosuđa. Na stranu kritike. Ne tvrdim da su Vijeće i pravosuđe idealni. Potpuno smo svjesni da postoji veliki prostor za unapređenje. Prihvatamo kritike i prijedloge da se sve ispravi. Puno je toga što se mora popraviti i srediti u pravosuđu - rekao je Milan Tegletija, predsjednik VSTV-a BiH.

On je dodao da su izloženi agresivnoj kampanji i ona je usmjerena na rukovodstvo VSTV-a.

- To je počelo prije mjesec i po i na ovome neće stati. To će se siriti. Mi moramo biti svjesni pod kojim se pritiskom nalazimo. Moramo zbiti svoje redove i jednim homogenim nastupom i radom odgovoriti na ove izazove - rekao je Tegeltija.

Kako je pojasnio, puno je kritika da je VSTV radio netransparentno, što je nazvao proizvoljnim i netačnim tvrdnjama.

- Udomaćio se jedan konstantan proces diskreditacije članova VSTV-a. Sva naša demokratska neslaganja žele iskoristiti u svrhu zavađanja. Postoji jedna političko-paraobavještajna grupa koja vodi agresivnu i intenzivnu kampanju protiv VSTV-a, ne da unaprijede stanje u pravosuđu i borbu protiv korupcije. Tu se druge namjere. Oni žele preuzeti kontrolu nad pravosuđem. To ne smijemo dozvoliti - rekao je Tegeltija.  

Ružica Jukić kazala je da na sjednici VSTV-a, kada je govorila o sastanku u Ambasadi SAD, nije nazvala kolege trećerazrednim službenicima.

Ona tvrdi da su mediji krivi za to što je traženo njeno izuzeće o imenovanju glavnog tužioca Tuzlanskog kantona. Osvrnula se na izjave sudije Branka Perića i zahtjevu Tomislava Ljubića i da ona nikoga ne pretenzira tokom izbora.

Sudija Goran Nezirović je rekao da je ova institucija važnija od svih članova, i bivših i sadašnjih.

- Ali naša odgovornost se mora pokazati na djelu. I vi kažete da zbijemo redove. To stoji, ali moramo imati duh samokritičnosti i otvorenosti. Moramo biti spremni da samokritično govorimo o sebi. Zbijanje redova nije lojalnost instituciji i guranje problema pod tepih. Moramo reći gdje smo griješili i da to ispravimo - rekao je Nezirović i istakao da ne mogu biti žrtve.

Tegeltija je pojasnio dalje da je situajina zaista kritična, a Jadranka Lokmić dodala je da je prošle sedmice tražila da se mora reagirati na notorne neistine na jednom portalu.

- Vijeće je važnije od svih nas. Ali, moramo reagirati. Puštali smo da se godinama pišu neistine - rekla je Lokmić.

Osvrnula se i na kolumnu sudije Suda BiH Branka Perića i najavila da će ga tužiti zbog njegovih izjava da je korumpirana.

- Samo se objavljuju ružne stvari i dijelom neistine i tome se pridružuju naše kolege sudije - istakla je Lokmić.

Perićeva kolumna

Lokmić je, osvrćući se na kolumnu sudije Perića, kazala da to nije kolumna, nego pljuvanje.

- Ja sam ogorčena. Otkud pravo da on kaže da su sudije i tužioci izgubili samopouzdanje. Odakle mu pravo da to govori i zbog toga ću ga tužiti. Zašto ja nisam kao sudija Perić i neke druge sudije. Nama Perić spočitava Pravilnik o imovini. Ja sam dala da se objavi moja imovina. I Milan i Ružica i ja. Neka to da i Perić. Ja znam za svaku marku odakle mi. Zašto to nekim sudijama smeta? Zašto ovo Vijeće onda ne valja? Ja ne valjam jer sam donijela taj pravilnik - rekla je Lokmić.

Ona je dodala da se sudija Perić ne da ni ocjenjivati i da im takav čovjek spočitava ono što i kako rade.

Prema njenim riječima Vijeće mora uspostaviti pravila ko smije istupati u javnost.

- Ne moramo se pravdati, ali moramo reagirati i ispraviti neistinite navode. Mi smo svi pravnici, ali kada otvorite neke novine, imate presude, skoro pa pravosnažne - kaže Lokmić.

Jukić je dodala da njene kolege dale njenu prepisku određenim medijima i da nikada nije upotrijebila riječ trećerazrednim službenici.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.