MOSTAR

Bukvarević: Ako Parlament usvoji rebalans budžeta, zakon će se moći primjenjivati od 1. jula

Bukavrević: Važni zaključci. Avaz

Piše: M.Sm.

23.5.2019

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila i po hitnom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica.

Potvrdio je to danas novinarima u Mostaru resorni ministar Salko Bukvarević, kazavši da je na današnjoj sjednici jednoglasno iskazana podrška ovom dokumentu.

Uz to, naveo je, usvojen je zaključak kojim se Federalno ministarstvo finansija zadužuje da pripremi rebalans budžeta za ovu godinu.

- Vlada je stava da se zajedno u parlamentarnoj proceduri nađu ili na istoj sjednici usvoje rebalans budžeta Federacije BiH za ovu godinu kako bi se osigurala neophodna sredstva i kako bi primjena ovog zakona počela od 1. jula, onako kako je to zahtjev boraca. To je jedan od najvažnijih zaključaka. Također, usvojen je zaključak da, nakon što se izglasa ovaj zakon, prestaje važiti sporazum između Vlade FBiH i boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija - kazao je na pres-konferenciji Bukvarević.

Za realizaciju ovog zakona na godišnjem nivou je potrebno dodatnih 50 miliona KM, a za 2019. godinu bit će dovoljno 25 miliona KM.

- Mi zaista očekujemo i pozivamo sve aktere koji učestvuju u ovom procesu da je krajnje vrijeme da se donese ovaj zakon o pravima demobilisanih branilaca, jer oni nemaju svoj zakon od 2010. godine. Ukoliko Parlament usvoji rebalans, time će se omogućiti primjena zakona od 1. jula i ja očekujem punu podršku od svih političkih partija, a zahtjev boraca je da se više ne dodaju nikakvi amandmani, jer njihova dva glavna zahtjeva smo ispunili, a to je javna objava registra branilaca na internet-stranici Ministarstva i egzistencijalna novčana naknada. Stoga, potrebno je da izbjegnemo bilo kako politikantstvo - poručio je Bukvarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.