REAKCIJA

Ministar pravde BiH: Uvesti kaznu doživotnog zatvora

Kazne se izriču ispod zakonskog minimuma

Josip Grubeša. Ilustracija

Lj. Skokić

23.5.2019

Nakon što je Narodna Skupština Srbije jučer usvojila kaznu doživotnog zatvora za najteža krivična djela, ministar pravde u Bosni i Hercegovini Josip Grubeša za Avaz.ba je kazao da bi i naša zemlja trebala razmotriti tu mogućnost.

Gotovo 160.000 građana u Srbiji podržalo je prijedlog nakon stravičnog ubistva mlade Tijane Jurić da se doživotno kazne krivična djela poput teškog ubistva, silovanja, obljube nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem.

- Razumijem koji je žalostan događaj potakao Srbiju da pooštri kazne za neka krivična djela, iako vjerujem da je uz to urađeno više analiza i studija koji su pokazali opravdanim ovakve mjere. Nadam se da ćemo i mi u BiH na vrijeme odreagirati u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno. To moramo prije nego da nam se dogodi slučaj koji će nas osvijestiti i koji će biti pokretač buđenja društva - rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, BiH se u tom slučaju treba ugledati na Srbiju te iskoristiti njihove analize i istraživanja.

- U BiH je dosadašnjim analizama utvrđeno da nam je kaznena politika iznimno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma, nego, dapače, ispod njega. To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rješenjima, nego o slaboj primjeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure - dodao je Grubeša.

Smatra da bi oštrije kazne mogle i utjecati na potencijalne počinioce teških krivičnih djela.

- Naravno da bi to imalo učinak. sudovi moraju barem u nekim slučajevima te kazne i izreći kako bi potencijalni počinioci bili svjesni prije izvršenja djela da ih u konačnici i čeka ta kazna. Mi ćemo svakako istražiti koji su pokazatelji vodili Republiku Srbiju da uvede ove kazne, ali sigurno napraviti i analize našeg zakonodavstva koje bi pokazale kako bi se pooštravanje kazni za neka djela odrazilo na kaznenu politiku i kriminal u BiH - kazao je.

Ipak, ministar pravde BiH poručuje kako bi te izmjene bile veliki izazov za našu zemlju s obzirom na različite nivoe i parlamente koji su nadležni za njihovo usvajanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.