REAKCIJE

Borci: Stid bi nas bilo da zahvalimo političarima, da nije bilo nas, ne bi bilo ni njih

Uskoro raščišćavanje "okupirane teritorije"

Borci ostaju u kampu dok zakon ne stupi na snagu. Avaz TV

Lj. Skokić / S. Mujić

23.5.2019

Agonija demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane mogla bi biti završena u narednih mjesec. 

U boračkom kampu u Sarajevu nekolicina boraca i dalje iščekuje objavu izmijenjenog Zakona o njihovim pravima u ''Službenom glasniku Federacije BiH'', u šta se uvjerila ekipa Avaz TV-a.


Iako se nazire epilog desetogodišnje borbe, poučeni ranijim iskustvima, borci kamp neće rasformirati tek tako, jer, kako kažu, ne vjeruju političarima i institucijama.

- Stid bi me bilo da im zahvalim. Ja im poručujem da ne bi bilo političara, da ne bi bilo njihovih radnih mjesta, da ne bi bilo stranaka, ne bi bilo ove države da nije bilo nas, boraca. Krajnje je vrijeme bilo da se ovo privede kraju – rekao je demobilisani borac iz Bugojna Nazil Velić.

Podsjetio je da je borački kamp u Sarajevu formiran 12. juna 2017. godine te da su borci od početka imali tri zahtjeva, a to je objava boračkog registra, određivanje visine boračke naknade te zakona o boračkim udruženjima.

- Mi već deset godina nemamo svoj zakon. Borba ne traje samo dvije godine u kampu, borba traje i više. Mi smo izgubili povjerenje u vlast, ali, kao što vidite, naš pritisak iz kampa u ove dvije godine je uspio. Oni su nas shvatili ozbiljno. Sama činjenica da su prihvatili dvojicu naših ljudi da učestvuju u izradi zakona samo po sebi govori da su nas shvatili ozbiljno. Ako Bog da, mi se nadamo da će Parlament FBiH zakazati sjednicu – dodao je Velić.

Nakon toga će grupa od desetak boraca koji čuvaju kamp raščistiti “okupirani” teritorij.

- I mi smo svi porodični ljudi, imamo porodice, familije. Moramo od nečega živjeti. Kamp nikako nije prazan, evo 710 dana, kako smo ovdje, bez ijednog incidenta. Svjesni smo da je kamp ružna slika jednog grada, ovo je trebalo davno da se riješi, a čeka se dvije godine - poručio je Velić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.