SUD BIH

Svjedok odbrane potvrdio da se u Janji smanjivao broj Bošnjaka

Svjedočio i Radoje Žugić 1994. bio zamjenik komandira PS Bijeljina

Nastavljeno suđenje Bogdanoviću i ostalim policajcima za zločine u Janji

Fena

23.5.2019

Svjedoci odbrane Milana Đokića ustvrdili su da Stanično odjeljenje milicije u Janji nije imalo zamjenika komandira.

Miladin Jović je posvjedočio da je u aprilu 1992. bio mobilisan u svojstvu rezervnog policajca, da je s kolegama prvo bio angažiran na punktovima, te je njih 16 nakon toga, kako je rekao, sredinom ljeta iste godine došlo u Janju, a komandir Staničnog odjeljenja milicije bio je Hadžan Bardak.

- Zadaci su nam bili redovni policijski, osiguranje lica i objekata, održavanje javnog reda i mira, sprečavanje krađa. Bili smo podređeni aktivnim milicionerima i oni su bili vođe patrola. Čitava Janja je bila rejon - izjavio je svjedok.

Prema njegovim riječima, u tom periodu je u Janji bilo aktivnih milicionera bošnjačke nacionalnosti, pa po tom pitanju nije bilo nikakve diskriminacije, jer su, kako je pojasnio, to sve bili ljudi s kojima su se godinama poznavali i družili.

Svjedok je kazao da je po dolasku u Janju viđao Đokića i da u to vrijeme nije imao zaduženja, da je poslije otišao u Bijeljinu, te da je tokom 1992., poslije Bardaka, komandir Staničnog odjeljenja bio Zoran Bogdanović.

- Kasnije je došao Mićo Đokić, ne znam tačno kada niti ko ga je poslao. Bio je komandir tog staničnog odjeljenja negdje do kraja 1993. ili početka 1994. godine - ispričao je svjedok i naveo da je Đokić u svojstvu komandira davao naredbe, ali da nezakonitih i neosnovanih naređenja nije bilo.

Napomenuo je i kako se nije gledalo diskriminaciono na nacionalni sastav stanovništva i da je bilo vrlo malo Bošnjaka koji nisu poštivali policijski sat ili vršili krivična djela.

Za Đokića je još rekao kako ga je poznavala cijela Janja i da mu nije poznato da je on postupao nezakonito.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je izjavio da se smanjivao broj Bošnjaka koji su bili u miliciji, jer su ti ljudili odlazili, neki i da se spoje s porodicama, da on i njegova patrola nikada nisu postupali zbog posjedovanja nelegalnog naoružanja, kao i da funkcija zamjenika komandira Staničnog odjeljenja u Janji nije postojala.

Za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje, pored Đokića i Bogdanovića, optuženi su Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković.

Oni su, prema optužnici, bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava stanice milicije u Janji.

Drugi svjedok Radoje Žugić je kazao da je u oktobru 1994. postavljen za zamjenika komandira Policijske stanice (PS) Bijeljina i da je u tom periodu upoznao Đokića, koji je u istoj stanici bio šef smjene.

Vođa smjene, prema svjedoku, bio je smješten u dežurnoj službi PS-a Bijeljina te su mu zadaci bili da izdaje patrolne naloge, provjerava da li su službenici adekvatno opremljeni i upućuje policajce na uviđaj.

Istakao je još i kako šef smjene, po njegovom mišljenju, ne bi trebalo da obavlja dužnost u Staničnom odjeljenju u Janji, koje, kako je rekao, nije imalo zamjenika komandira.

Nastavak suđenja je 30. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.