AKTUELNO

Ivanić: Ako bude MAP-a, Izetbegović je pobjednik, a Dodik gubitnik, sve između – daj Bože

Od svih institucija u BiH građani najmanje vjeruju pravosuđu

Mladen Ivanić. Screenshot

BN / Avaz.ba

24.5.2019

Kada se pogleda stanje u pravosuđu u BiH, onda trenutna situacija u VSTS nije iznenađujuća, rekao je počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u emisiji "Puls" na BN televziji. On je naveo da je slučaj vezan za Milana Tegeltiju ispit za pravosuđe BiH.

Od svih institucija u BiH građani najmanje vjeruju pravosuđu, tvrdi bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i objašnjava da je toga dovelo "more nerješenih slučajeva", među kojima slučaj Dragičević, Kovačević, a posljednji u nizu i Krunić. Afera u VSTV-u mora biti dovedena do kraja, jasan je Ivanić.

- Očekujem da se ovaj cijeli slučaj ispita do kraja. Ovo je istinski test za VSTV i za Tužilaštvo BiH i Sud BiH, a ako i ovo prođe po principu "pojeo vuk magare" onda će krajnji vrhunac jedne farse o tome da je pravosuđe BiH jedan od ključnih stubova sistema - kazao je Ivanić.

Ivanić navodi da se moraju poštovati međunarodno priznate obaveze, a jedna od njih je i aktivacija MAP-a koju je BiH zatražila dok je u Predsjedništvu odluke u ime Srba donosio Nebojiša Radmanović iz SNSD-a. Ivanić naglašava da potpisivanje MAP-a ne znači i članstvo u NATO-u.

- Greška je bila podnošenje zahtjeva. Ja to ne bih uradio, dok istu odluku ne donese Srbija. Mislim da je za nas sada najvažnije da učvrstimo svoje pravo da ne ulazimo u NATO, dok Srbija ne uđe u NATO. Razumijem Bošnjake, jer je Turska u NATO-u, Hrvate, jer je Hrvatska u NATO-u, ali Srbija nije i mi ne bi trebalo da na to pristajemo jer bi se time podijelili - kazao je Ivanić.

Lideri SDA, HDZ i SNSD-a su se dogovorili oko svih funkcija u budućoj vlasti BiH, ali za formiranje iste potrebno je rješenje dva problema, kaže Ivanić. Jedan od njih je upravo MAP.

- Ako bude MAP-a Izetbegović je pobjednik, a Dodik gubitnik. Sve između – daj Bože da nađu rješenje. Drugi problem je formiranje vlasti u FBiH. To je odnos Bošnjaka i Hrvata i Republika Srpska s tim nema ništa. Čović je rekao da do toga može da dođe kada se promijeni izborni zakon. To je, rekao bih, gotovo nerješiva situacija- kazao je Ivanić.

Ivanić tvrdi da u BiH gotovo da nema teme oko koje su sve tri strane složne.

- Svi će lijepo pričati o evropskom putu, o stranim investicijma, ali nema pomaka. Iskreno mislim da je Republika Srpska i pokazivala znake spremnosti za kompromise. Međutim, za BiH ključ jeste snažan, ka budućnosti okrenut bošnjački lider koji će imati hrabrosti da postigne ozbiljne dogovore. Do sada smo uvijek imali krize koje su bile posljedica napada koji su dolazili od Bakira Izetbegovića - kazao je Ivanić.

A sve dok je ambijent u BiH takav, rezultat će biti sve dublje tonjenje, kategoričan je počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.