LJUBITELJ NOGOMETA

Kako je Dragan Čović prije 45 godina predvodio Velež i šta danas misli o povratku "Rođenih" u elitu

Ljubav iz mladosti

Čović: Raduje se povratku Veleža u Premijer ligu BiH. Arhiv

Avaz.ba

24.5.2019

Poznato je da je predsjednik HDZ-a Dragan Čović veliki ljubitelj nogometa i on to javno ne krije. Čović je u intervjuu za "Jedan" na BHT1 govorio i o gotovo sigurnom povratku Fudbalskog kluba Velež u Premijer ligu BiH.

- Vrijeme čini svoje, ali emocije nikada ne mogu nestati. Ali, da se vremenom transformiraju, to je tačno. Ja sam kao dijete navijao za Velež. U svojoj mladosti sam bio navijač Veleža. Ne postoji stadion na kojem je Velež igrao van Mostara, a da ja nisam bio. I sad kad neko hoće raspravljati o emocijama, evo mu materijala. Drago mi je da je Velež ponovo ušao u Premijer ligu BiH. Mislim da to zaslužuje, kao i bolje uvjete i ambijent, kako ne bi opet došao u sličnu situaciju u kojoj je već bio jednom ili dva puta u proteklih 15-ak godina - rekao je Čović.

Poznata je fotografija iz 1974. godine na kojoj se vide Dragan Čović i mostarski pjesnik Tahir Delić Tašo kako s bubnjem predvode navijače Veleža u Splitu pred utakmicu s Hajdukom. 

Obojica su na čelu mostarske ekipe koja se našla u Dalmaciji za vrijeme sezone 1974./1975., najvjerovatnije u okviru 22. kola Prve savezne lige Jugoslavije. Splitski klub je tada slavio s minimalnih 1:0.

Hajduk je imao vrlo uspješnu sezonu osvojivši Ligu i Kup, dok je mostarski klub završio na 4. mjestu. Dva tada jugoslavenska kluba odigrala su ukupno 70 utakmica, a od toga Velež je odnio 21 pobjedu, dok je Hajduk slavio 29 puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.