SJEĆANJA

Život prve školovane bh. slikarke ostao velika misterija

Bogati stvaralački opus bio je prepoznatljiv i po tome što je bio inspiriran predjelima BiH.

Behr: Njeni radovi ubrajaju se u najznačajnija djela jugoslavenske grafike

B. T.

24.5.2019

Na današnji dan 1888. godine u Tuzli je rođena Adela Behr, prva školovana slikarka i grafičarka u BiH. Bila je dijelom prve generacije školovanih bh. umjetnika s početka 20. stoljeća, te je tokom pet decenija rada dala ogroman doprinos likovnom stvaralaštvu BiH. Umrla je u Sarajevu 2. marta 1966. godine. Njena se djela čuvaju u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli i Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

O ovoj umjetnici prije dvije godine objavljena je monografija, nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe Međunarodne galerije portreta u Tuzli. Kako su tada istakli autori, u publikaciji su objavljeni do tada nedostupni i manje poznati prilozi, odnosno knjige, fotografije, dokumenti i umjetničke reprodukcije. Naglašeno je da je postojalo malo oficijelnih dostupnih tekstova o ovoj umjetnici te da je njen život ostao velika misterija.

Behr je u Beču 1908. godine pokušala upisati Umjetničku akademiju, ali nije primljena jer su tadašnja stroga pravila bečkog akademizma propisivala da žene ne smiju slikati aktove. Zato 1910. godine upisuje privatnu Umjetničku školu za žene, gdje je studirala slikarstvo i grafiku.

Stvarala je slike, crteže i grafike, a njen bogati stvaralački opus bio je prepoznatljiv i po tome što je bio inspiriran predjelima BiH.

Njeni drvorezi, na kojima su čest motiv bile muslimanske žene sa gradske periferije, ubrajaju se u najznačajnija djela jugoslavenske grafike. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.