ISTRAŽUJEMO Kopije velikih modnih brendova preplavile tržište, lani oduzeto 42.000 komada robe

U BiH se uveliko uvoze lažni "Armani", "Louis Vuitton", "Versace", "Hello Kitty"...

Fejk odjeća, parfemi, torbe, patike, trenerke, za koje se utvrdi da su krivotvoreni, u najvećem broju skučajeva, uništava se

B. TURKOVIĆ
24.05.2019 16:19

UIO kontinuirano radi na podizanju svijesti o značaju zaštite intelektualne svojine

Uprava za indirektno oporezivanje je u 2018. godini, kroz carinske mjere zaštite intelektualne svojine, provela 76 prekida carinskih postupaka i zadržavanja robe po osnovu sumnje da se njome povređuju prava zaštićenog žiga. 

Zadržano je oko 42.000 komada različite robe, a najviše je bilo pokušaja uvoza odjeće svjetski poznatih marki kao što su "Hello Kitty", "Michael Kors", "Guess", "Adidas", "Nike", "Tommy Hilfiger", "Armani", "Louis Vuitton", "Versace", C&A, "Ralph Lauren/Polo", "Chanel" i druge, zatim parfema, torbi, patika i trenerki... saznaje "Avaz" u UIOBiH.   

U prvom kvartalu 2019. godine bilo je 26 prekida carinskih postupaka i zadržavanja robe po osnovu sumnje da se njome povređuju prava zaštićenog žiga i zadržano je oko 2.500 komada i kompleta razne robe.

- Kada se utvrdi da je privremeno zadržana roba krivotvorena i da povređuje pravo intelektualne svojine, ona se uništava shodno propisima o carinskim mjerama zaštite intelektualne svojine ili se vrši zapljena do donošenja pravomoćne sudske odluke - kazao nam je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIOBiH.

U najvećem broju slučajeva predmetna roba je uništena.

U oblasti carinskih mjera zaštite intelektualne svojine, u 2018. godini je postupano po ukupno 235 predmeta, što predstavlja povećanje u odnosu na 2017. godinu, kada je postupano po 117 predmeta. Navedeno je pokazatelj povećanog broja zahtjeva za zaštitu intelektualne svojine i postupanja po njima u smislu carinskih mjera zaštite.

  • U 2018. godini je postupano po ukupno 235 predmeta
    U 2018. godini je postupano po ukupno 235 predmeta

- UIO kontinuirano radi na podizanju svijesti o značaju zaštite intelektualne svojine te organizira edukacije o nadležnosti, kako nosioca prava tako i carinskog organa u provođenju carinskih mjera zaštite intelektualne svojine. Svakodnevno komunicira sa zastupnicima nosilaca prava u cilju zaštite prava intelektualne svojine te međusobno sarađuje s nadležnim organima za zaštitu intelektualne svojine, kako u državi tako i na međunarodnom nivou - kaže Kovačević. 

Zaštita zdravlja

 

U skladu s pozitivnopravnim propisima, UIO sarađuje s nadležnim organima na nivou države i entiteta u cilju ostvarivanja međusobne pomoći i saradnje, ne samo u svrhu zaštite prava intelektualne svojine već i zaštite zdravlja stanovništva, odnosno potrošača, s obzirom na to da proizvodi kojima se povređuje pravo intelektualne svojine, a posebno krivotvoreni proizvodi, nisu prošli kontrolu kvaliteta i ostale zakonom regulirane kontrole.

  • Kovačević: Zaštita prava
    Kovačević: Zaštita prava

Komentari

NA VRH