PARLAMENT BIH

Majkić: Nema smisla udvarati se međunarodnim predstavnicima glumeći zabrinutost za BiH

Ključno pitanje šta bi značilo formiranje stalne delegacije BiH u Vijeću Evrope

Dušanka Majkić. Avaz.ba

Srna

24.5.2019

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić istakla je da nema formiranja radnih tijela Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i stalnu delegaciju BiH u Vijeću Evrope, niti početka rada Parlamenta BiH, sve dok ne bude odblokirano formiranje Vijeća ministara.

- Do tada su uzaludni pokušaji da se Parlament BiH koristi za realizaciju interesa grupa i pojedinaca koje su na odlasku - navela je Majkić i dodala da je to odgovor SNSD-a ministru vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Igoru Crnatku.

Ona je naglasila da je ključno pitanje šta bi uopće značilo formiranje stalne delegacije BiH u Vijeću Evrope, a da prethodno nisu formirana ostala radna tijela Parlamenta BiH - sedam zajedničkih komisija oba doma, sedam stalnih komisija Predstavničkog doma, tri stalne komisije Doma naroda, 10 stalnih parlamentarnih delegacija, sedam drugih parlamentarnih tijela i drugih.

Majkić je poručila da formiranje jedne delegacije BiH, ma koliko važna bila, ne može odblokirati proces formiranja vlasti na nivou BiH, niti omogućiti rad Parlamentarne skupštine BiH.

- Naročito ne može pomoći da se u BiH učini napredak na bilo kom planu, jer su istekli svi rokovi u kojima je vlast morala biti formirana. Iz tog razloga, nema smisla udvarati se međunarodnim predstavnicima glumeći zabrinutost za BiH, kao što to čini Crnadak, a istovremeno svjesno zaboraviti one koji taj izbor blokiraju - navela je Majkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.