SARAJEVO Tužilac Posebnog odjela

Podignuta optužnica protiv Željka Novakovića za ratni zločin u Bosanskom Novom

Fena
24.05.2019 13:40

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Novakovića, rođenog 1973. godine u Bosanskom Novom, nastanjenog u Beogradu, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Optuženi se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Novaković se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije, teritorijalne odbrane, naoružanih skupina i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području općine Bosanski Novi, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je zajedno sa drugim osobama, osobno i izravno učestvovao u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići.

Prilikom napada na ta sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi je osobno i direktno, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u ubistvu 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te tukli, mučili i zlostavljali u prisustvu njihove djece i žena.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su prisilno dovedene na mjesto egzekucije, te su primorani da sami kopaju grobnicu u koju će biti bačeni, te su nakon toga ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i zakopani u grobnicu.

Tijela manjeg broja žrtava, nakon rata su pronađena, ekshumirana i identificirana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još traga.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

NA VRH