REAKCIJE Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Vigemark o slučaju "Tegeltija": VSTV ne smije dozvoliti ni mogućnost za korupciju

Fena
24.05.2019 14:02

Foto: Arhiv

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) kazao je danas da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), institucija koja ima funkciju nadzora nad pravosuđem, ne može ni po koju cijenu dozvoliti bilo kakvu ni mogućnost da u svom radu bude korumpirano. 

Stoga je neprihvatljiv bilo koji oblik korupcije, naglasio je Vigemark, na taj način komentirajući snimak koji je objavio internet-portal Žurnal, a koji dovodi u vezu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama.

Odgovorajući na novinarsko pitanje o ovom slučaju, naglasio je da je korupcija jedna od najozbiljnijih pošasti koja doslovno urušava kompletnu društvenu strukturu u BiH, podsjećajući da EU podržava brojne projekte za sprečavanje korupcije.

- Ono što će biti istaknuto u mišljenju Evropske komisije su i ove teme koje će naglasiti važnost postojanja uspješnih rezultata u procesuiranju predmeta korupcije na najvišem nivou - stav je Vigemarka.

Ističe da bi takvo uspješno procesuiranje predmeta pokazalo da niko nije iznad zakona i da svaki građanin mora biti jednak pred zakonom bez obzira da li se radi o visoko pozicioniranom dužnosniku ili nekome drugom.

U stavu dostavljenom Feni iz Pres-odjela Delegacije EU ponovljeno je da je istraga optužbi za kriminalne radnje protiv javnih zvaničnika odgovornost nadležnih tužilaca, uz napomenu da aktivnosti Tužilaštva u vezi s navodima o kriminalnim radnjama protiv pojedinaca ne mogu komentirati.

Podvučeno je da građani BiH zaslužuju kredibilne, odgovorne i neovisne sudske službenike jer je neovisno, nepristrasno, odgovorno, profesionalno i efikasno sudstvo ključno obilježje evropskih standarda koji se moraju provesti u bilo kojoj zemlji koja teži da postane država članica Evropske unije.

Komentirajući prijetnje upućene pravosudnim institucijama, Vigemark je snažno osudio bilo kakav oblik prijetnje ili govora mržnje sveprisutnijeg na društvenim mrežama.

To je direktno suprotstavljanje evropskim standardima i vrijednostima, dodao je, napominjući da i u zemljama Evropske unije postoji retorika koja ponekad zna biti itekako napeta, ali to nije dobro posebno u situaciju političke neizvjesnosti.

Podsjetio je da u BiH sedam mjeseci nakon oktobarskih parlamentarnih izbora nije imenovan novi saziv Vijeća ministara niti Vlade Federacije BiH te se ovakve okolnosti mogu zloupotrijebiti.

Ono što je BiH potrebno, jasno je kazao Vigemark, je profesionalno i nezavisno pravosuđe u kojem nema nikakvih, a posebno ne političkih utjecaja, ali i koje će biti u prilici da obavlja svoj posao bez prijetnji i zastrašivanja.

- Nije lako biti sudija ili tužilac u BiH posebno kada s radi na osjetljivim predmetima poput organiziranog kriminala i terorizma kojeg i mi imamo u svojim zemljama te nam je zajednički interes da se ti predmeti rješavaju - zaključio je Vigemark.

Komentari

NA VRH