SJEĆANJE

Obilježena još jedna tužna godišnjica golgote mještana Kozarca

Hafiz Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac, rekao je da je cilj ovog skupa "da se još jednom potvrdi istina koja se ovom narodu desila"

D. Stojnić

24.5.2019

Šehidsko mezarje Kamičani. D. Stojnić

U znak sjećanja na 24. maj 1992. godine, datum kada je počela golgota Kozarčana, više stotina mještana ovog kraja danas se nakon džuma-namaza u tužnom mimohodu od Mutničke džamije pridružila komemorativnoj manifestaciji na šehidskom mezarju u obližnjim Kamičanima. 

Na spomen-obilježju u Kozarcu, gdje o težini stravičnog zločina svjedoči više od 1.240 imena nevino ubijenih, položeno je cvijeće i proučena Fatiha.

Cvijeće su na spomen-obilježje položile i članice žena Udruženja "Kamičani 2015". Kažu da je ovaj datum za njih vrlo bolan.

- Tradicionalno obilježavamo ovaj dan. Većina žena su majke šehida, sestre, supruge. Ovo je za nas veoma bolno i nastojimo da na bilo koji način to obilježimo, pa makar i polaganjem cijeća - kazala je Aldijana Đonlagić-Jauzović, predsjednica ovog udruženja.

Hafiz Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac, rekao je da je cilj ovog skupa "da se još jednom potvrdi istina koja se ovom narodu desila."

- I da se njeguje sjećanje na nju, ali isto tako da se buduće generacije poduče prošlosti te da budu odgovorniji i svjesniji da se slično ne bi nikada, nikom i nigdje desilo - poručio je ef. Mahić.

Tužnoj godišnjici, dvadesetoj u Kozarcu, a 27. po redu, prisustvovali su i bihaćki muftija hafiz Mehmed ef. Kudić i izaslanik reisu-l-uleme IZBiH, travnički muftija dr.  Ahmed Adilović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.