TJENTIŠTE

Više od 400 eksponata podsjeća na slavnu bitku iz Drugog svjetskog rata

Al.B

24.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Muzej Bitke na Sutjesci na Tjentištu u ratu je potpuno devastiran, a dio eksponata završio je i kod onih koji su ih tokom rata odnijeli svojim kućama. U svečano otvoreno zdanje Muzeja vraćeno je nešto više od 400 eksponata. Prema riječima direktora NP Sutjeska Dejana Pavlovića, dio njih ljudi su dobrovoljno vratili, a jedan broj je morao biti otkupljen.   

- Na početku obnove bila su to samo četiri zida, a kao što sada možete vidjeti, ovo je odličan objekt. Obnova je trajala šest mjeseci. U sklopu zgrade bit će i kafeterija. Sa spomen-kućom „Panorama“, koju smo prošle godine završili, spomenikom borcima sa Sutjeske, koji smo sredili i izbijelili, te obnovom Muzeja, memorijalni kompleks je u cijelosti obnovljen. Ostaje još da uradimo stepenište prema monumentalnom spomeniku, koji je u februaru prošle godine odnijelo klizište i to ćemo uraditi u ovoj godini – kazao je Pavlović.

U postavci Muzeja nalaze se uniforme partizana, Nijemaca, četnika, ustaša, telefoni, satovi, pisaće mašine, zastave, te drugi predmeti iz bitke koja je predstavljala prekretnicu u Drugom svjetskom ratu. Najvredniji eksponat je automat Vlade Šegrta.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Boško Tomić najavljuje nastavak podrške u cilju zapošljavanja mladih u Nacionalnom parku. Da se kompleksu, posvećenom više od 7.000 poginulih partizana, može vratiti nekadašnji sjaj, uvjeren je i Nedžib Aganović, direktor NP Sutjeska od 1972. do 1978. godine.

- Tada je kroz Tjentište prolazilo oko 45 autobuskih linija na relaciji Beograd – Herceg-Novi, Beograd – Dubrovnik i Sarajevo – Dubrovnik, tako da smo imali jako veliki broj posjeta turista i ostvarivali značajan finansijski efekt i zapošljavali 384 čovjeka. Danas, kada se komunikacijski povežu primorje i unutrašnjost zemlje, Tjentište će itekako biti posjećeno – kaže Aganović.

Otvorenju Muzeja prisustvovao je i autor spomenika herojima Bitke na Sutjesci, akademski vajar Miodrag Živković, koji ističe da od izgradnje 1971. godine njegovo djelo nije ljepše izgledalo.

Prošle godine Foču je posjetilo više od 100.000 turista, a više od 50 posto njih došlo je samo da vidi monumentalni spomenik koji simbolizira proboj partizana iz obruča tokom njemačke operacije "Švarc".



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.