REAKCIJE

Crnalić: Tegeltija nije ništa obećao Aleševiću; Adamović: Tužilaštvo mora hitno reagirati

O "potkivanju" se govori na snimku tek kada je Tegeltija izašao, kaže Crnalić, i čuje da zapravo Pandža ugovora dar za sebe, a pod krinkom da će ga uručiti Tegeltiji

M. AŠČIĆ

24.5.2019

Asim Crnalić, ugledni advokat i bivši dugogodišnji član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, prokomentirao je za „Avaz“ aferu „Potkivanje“, u kojoj se za koruptivne aktivnosti optužuje Milan Tegeltija, čelnik VSTV-a.

Crnalić nam je rekao da vjeruje da je Tegeltija govorio istinu kada je u svom javnom objašnjenju obrazložio o čemu se u konkretnom slučaju radi.

 - Na spornom snimku se jasno vidi da Milan Tegeltija nije gospodinu Aleševiću obećao da će predmet riješiti onako kako on želi. On je rekao Aleševiću da će vidjeti s kantonalnom tužiteljicom o čemu se radi. To je dopušteno jer je zadatak predsjednika VSTV-a da utvrdi zbog čega neki predmet stoji neriješen, a u konkretnom slučaju upravo se radi o tome da je Alešević pred predsjednikom iznio prigovor da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu dugo drži predmet i ne obavještava ga o ishodu - kazao je Crnalić.

Kako je pojasnio, također se sa snimka vidi da se ne radi o tome da se Tegeltija umiješao u konkretan predmet, kako se kaže u pravu, i u odlučivanje Tužilaštva vezano za taj predmet, nego je samo obećao ispitati o čemu se radi.

-  Znači nije uopće ni na koji način naznačeno da će se on uplitati u sam postupak za koji je Alešević zainteresiran. Što se tiče sumnje da je Tegeltija primao mito, sa snimka se također vidi da gospodin Pandža izričito upozorava Aleševića da ništa ne spominje u vezi s mitom u razgovoru s Tegeltijom jer, kako on kaže, „on će ti odmah ustati i otići, jedva sam ga nagovorio da razgovara s tobom“- kaže Crnalić.

O potkivanju se govori na snimku tek kada je Tegeltija izašao, kaže Crnalić, i čuje da zapravo Pandža ugovora dar za sebe, a pod krinkom da će ga uručiti Tegeltiji.

Nije moguće ni na koji način spriječiti ljude koji zloupotrebljavaju svoja poznanstva da na ovaj način obmanjuju stranke u pravosudnim postupcima – kaže Crnalić i dodaje:

- Kako bi predsjednik VSTV-a znao da su stranke nezadovoljne, ako ne bi s njima razgovarao.

Advokat Vlado Adamović istakao je za "Avaz" da je ovdje jasno da ima osnov sumnje za istragu protiv najmanje dvije osobe.

- Sve je ostalo u obavezi Tužilaštva BiH, koje treba hitno reagirati i tu situaciju raščistiti što prije. Znači, od tri moguće, ovdje imaju dvije osobe. Znači, primanje i davanje dara je krivično djelo. Onaj ko je primio i dao, to se može procesuirati, jer se vidi na snimku – kaže Adamović.

Prema njegovim riječima, na snimku se vidi da između inspektora Pandže i Tegeltije nema izravnog dogovora.





Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.