SREBRENICA

Žrtve pozvale Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida

Uoči 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a"

Valentin Inzko. Arhiv

Sl. M. /Fena

24.5.2019

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica održali su danas treći sastanak, na kojem su usvojili zaključak o upućivanju inicijative Uredu visokog predstavnika za nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

- Usvojili smo zaključak da jedna delegacija održi sastanak s visokim predstavnikom Valentinom Inckom (Inzko) te da Organizacioni odbor uputi inicijativu da Incko nametne zakon o zabrani negiranja genocida – rekao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić, saopćeno je iz tog odbora.

Na sastanku su, između ostalog, predstavljeni izvještaji predsjednika pododbora o aktivnostima između dva sastanka, zatim nacrt programa obilježavanja godišnjice genocida koji će nakon dorade biti usvojen u narednom periodu, a usvojen je Pravilnik o radu Organizacionog odbora.

Prema riječima predsjednika Pododbora za "Marš mira“ Munira Habibovića, ove godine se očekuje više od pet hiljada učesnika u "Maršu mira".

- Vremenske neprilike su nam stvorile određene probleme na trasi. Ipak, kada je trasa "Marša mira" u pitanju, sve će biti završeno do 1. jula. Internet i Facebook stranice za prijave učesnika su aktivirane. Već imamo više od 700 prijavljenih učesnika, a smatram da će do kraja sedmice taj broj prijeći hiljadu. I ove godine će biti više od pet hiljada učesnika "Marša mira" - rekao je Habibović.

Dodaje da su prijave za organizirane grupe otvorene do 1. jula, a individualne prijave do samog polaska "Marša mira".

Prema informacijama iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, do sada su identificirane 23 žrtve genocida koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.