EVROPA

Izbori za Evropski parlament: Sutra glasaju građani Hrvatske i drugih zemalja EU

Građani Češke danas biraju svoje predstavnike

Sl. M. / Avaz.ba

25.5.2019

Građani Češke danas biraju svoje predstavnike za Evropski parlament, dok će tu priliku sutra moći  iskoristiti građani Hrvatske i ostalih zemalja Evropke unije.

Građani Češke, inače, glasaju dva dana - jučer i danas.

Ambasada Hrvatske u Bosni i Hercegovini objavila je poziv za glasanje u kojem navode kako će se izbori za članove Evropskog parlamenta iz Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima te zemlje u Bosni i Hercegovini održati sutra, na ukupno 41 biračkom mjestu.

Svoje glasačko pravo mogu ostvariti hrvatski državljani koji su se registrirali za glasanje u inostranstvu, oni koji imaju izdatu potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta u Hrvatskoj, registrirani hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u toj zemlji i oni koji imaju e-ličnu iskaznicu Republike Hrvatske s prebivalištem u Bosni i Hercegovini.

Građani EU biraju 705 poslanika koji će ih predstavljati u Evropskom parlamentu do 2024. godine.

Mandat aktuelnog saziva Evropskog parlamenta završava se 1. jula, a novi poslanici zauzeće svoja mjesta u Strazburu 2. jula i na prvoj plenarnoj sjednici izabrati predsjednika, 14 potpredsjednika i još pet drugih visokih zvaničnika.

Lideri EU sastaće se 28. maja radi izbora kandidata za najviše funkcije u EU, koje kasnije treba da potvrdi Evropski parlament.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.