AVAZ SAZNAJE

I Dagestanac povezan sa ISIL-om izručen Rusiji

Uhapšen na Sarajevskom aerodromu 2017. po Interpolovoj potjernici koju je raspisala Moskva

Isakov bio na crvenoj Interpolovoj potjernici

M. AŠČIĆ

25.5.2019

Nakon slučaja Ahmeda Altamirova, koji se UN-u žalio što su ga institucije BiH izručile ruskim pravosudnim organima zbog sumnje da je bio pripadnik terorističkih organizacija, „Dnevni avaz“ otkriva da to nije jedini slučaj deportacije ruskih državljana.

Tražio azil

Kako saznajemo, i Magomed Isakov, 45-godišnji državljanin Rusije, predstavljao je prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH te je deportiran u Moskvu po zamolnici ove države, koja ga potražuje zbog terorizma i pridruživanja članovima terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u Siriji i Iraku.


Pripadnici Granične policije Aerodroma Sarajevo predali ga Moskvi

Isakov je, kako nam je rečeno iz Suda BiH, predat 27. marta ove godine pripadnicima Granične policije BiH na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koji su dalje postupali u vezi s izručenjem Ruskoj Federaciji.

Ovaj Dagestanac uhapšen je prije dvije godine na Sarajevskom aerodromu po Interpolovoj potjernici koju je raspisala Moskva i odmah je tražio azil naše zemlje.

Nakon hapšenja on je bio predat u nadzor Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu i nalazio se pod kontrolom sve do izručenja Moskvi.

Zbog određivanja mjera nadzora, Isakov je prošle godine tužio državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno Ministarstvo sigurnosti, zahtijevajući da mu bude ukinut nadzor u Imigracionom centru i da bude pušten na slobodu.

Rješenje OSA-e

Zanimljivo je da mu je Služba za poslove sa strancima BiH odredila nadzor, a zatim i produženje u aprilu prošle godine na osnovu informacija Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Prema dokumentima „Avaza“, Služba za poslove sa strancima donijela je lani rješenje o „izuzetnom produženju nadzora Isakovu, radi sprečavanja slobodnog i neograničenog kretanja, jer je utvrđeno da predstavlja prijetnju po sigurnost BiH“.

Zbog toga mu je i odbijen azil i deportiran je u Rusiju čim su se za to stekli uvjeti.

Odbijene mu sve žalbe

Sud BiH u tri je navrata odbio Isakovljeve žalbe na rješenje Ministarstva sigurnosti BiH o određivanju nadzora.

Prvu na rješenje od 3. aprila, a zatim i 25. aprila prošle godine, te treću početkom ove godine. Nedugo zatim pokrenuo je upravni spor pred Sudom BiH, koji mu je odbijen.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.