USPJESI

Kako je Raza muhabetom stekla 100.000 pratilaca

Studira na Fakultetu političkih nauka, piše knjige, bavi se motivacionim govorništvom, šminkanjem...

A. TABAK

25.5.2019

Kako bi unijela dozu optimizma i izmamila osmijeh na lica, Razija Čolaković, Cazinjanka s adresom u Brčkom, sasvim spontano prije četiri godine kreirala je Facebook stranicu „Muhabet s Razom“.

Njeni savjeti, specifične šale, live razgovori... vremenom su privlačili sve više posjetilaca te danas ima više od 100.000 pratilaca. Govoreći o počecima, kazala nam je da je pokrenula stranicu jer je željela napraviti nešto novo.

Rižoto ili pirjan

- Sve je bilo toliko izvještačeno, previše glume u ljudskim životima, a najviše stresa. Pomislila sam, a zašto ti, Razo, ne bi unijela malo optimizma u ovaj svijet sivila te ljudima podarila osmijeh, bar toliko da na trenutak zaborave jad i čemer u kojem smo svi... Moj prvi post glasio je: „Drage žene, umene komšinica napravila "rižoto a la piletina", a ja sam isto tako stavila da se peče pile i malo riže, je li ovo moje onda pirjan“ – priča Čolaković.

Specifična je i po tome da je najčešće svaka njena šala napisana gramatički neispravno, da voli karikirati.  

- To radim namjerno. Cilj je pojačati dozu osmijeha kod svakoga ko pročita – kazala je Čolaković.

Osim uspješnog vođenja stranice, Raza piše knjige, studira na Fakultetu političkih nauka, bavi se motivacionim govorništvom, a kada se želi odmoriti od svega, onda nastupa šminkanje, koje je, kako kaže, njena velika ljubav. Za sebe kaže da je motivacioni govornik koji svojim riječima, potkovan životnim iskustvom, želi motivirati ljude ka boljitku.

Borba za porodicu

- Dakle, ja nisam neko ko ide po svijetu i tumači vjeru. Ja to ne radim. Vjeru mogu da tumače samo ljudi koji su kompetentni za to. A što se tiče mojih predavanja, tema ne nedostaje, pričam bukvalno o svemu. Promoviram i borim se za ženu općenito, a ne samo za ženu pod hidžabom. I najvažnije, borim se za porodicu, jer nam je porodica ugrožena – kazala je Čolaković, istakavši da na njena predavanja dolaze i muškarci. 


Uvijek će pisati, ali neće biti pisac  

Ni pisanje knjiga Razi nije strano. Napisala je knjige „Leptir“ i „RAZOtkrivanje“. Kaže da pisac nikad neće biti, ali da će uvijek pisati. Inspiraciju, navodi, pronalazi u svakoj opuštenoj situaciji, tamo gdje su osmijeh, pozitiva i dobri ljudi.

HUMANITARNI rad Raziju čini posebno sretnom. Kako kaže, raja „na muhabetu“ i ona zajedno su uradili mnogo humanitarnih akcija, na šta je najviše ponosna.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.