SARAJEVO

Vigemark: Muzeji su mjesta na kojim ne samo učimo o prošlosti nego i osadašnjosti i budućnosti

Eksperti razmijenili iskustva

Fena

25.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Konferencija "Evropski muzej godine" jedan je od izuzetno važnih događaja koji Sarajevo vraća na kartu pravog evropskog centra - izjavio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), uoči zatvaranja konferencije evropskih muzeja koja se održavala u glavnom gradu BiH.

- Konferencija je okupila muzeje iz različitih dijelova Evrope, a muzeji su mjesta na kojim ne samo učimo o prošlosti nego nam daju jedan uvid i u sadašnjost i u buduća dešavanja - istakao je Vigemark, dodavši da su muzeji značajni i za razvoj turizma.

Direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije Šeron Hil (Sharon Heal) izrazila je zadovoljstvo što su ove godine Muzej ratnog djetinjstva i Sarajevo bili domaćin ove konferencije. Podcrtala je da su mišljenja učesnika da je ovogodišnja konferencija do sada najbolje organizovana.

Muzej ratnog djetinjstva je imao ulogu domaćina konferencije te je zajedno sa Evropskim muzejskim forumom radio na organizaciji i realizaciji ovog važnog skupa, čija je ovogodišnja tema "Inovacije u evropskim muzejima".

U protekla četiri dana eksperti iz više od 100 evropskih muzeja okupili su se u Sarajevu, te razmijenili iskustva i dobre prakse, ali i diskutovali ulogu muzeja u našim društvima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.