USPJESI Nakon ulaska ''Hyundaija'' i ''Kije'' u ''Rimac automobile''

Livnjak Mate Rimac postao najbogatiji u Hrvatskoj

Piše: A. K.

Mediji iz susjedne Hrvatske prenijeli su informaciju kako je nakon ulaska ''Hyundaija'' i ''Kije'' u ''Rimac automobile'', Livnjak Mate Rimac postao najbogatiji čovjek u Hrvatskoj. 

Do takvog zaključka došao je ekonomista Ivica Brkljača analizom vlasničke strukture koju je iznio sam Rimac. Brkljača je izračunao da ''Rimac automobili'' vrijede 4,3 milijarde kuna, od čega je Rimčev udio 47,7%, odnosno, oko 2 milijarde kuna, što ga svrstava u sam vrh najbogatijih ljudi u Hrvatskoj. 

Vlasničku strukturu ''Rimac automobila'' je u nedavnom intervjuu, povodom ulaganja 80 miliona eura u navedenu kompaniju od ''Hyundaija'' i ''Kije'', iznio sam Rimac, koji je kazao da je njegov udio 47,7%, da 14 % ima kineski ''Camel'', 11% ''Hyundai'', 10% ''Porsche'', 2,7% ''Kia'', dok preostali, manji ostatak, čine dosadašnji ulagači iz 2012. i 2013. godine.

- Ako za 13,7 posto vlasništva platiš 80 miliona eura, jednostavnom računicom se dolazi do toga da Rimac automobili trenutno na tržištu vrijede 584 miliona eura, ili više od 4,3 milijarde kuna - konstatirao je Brkljača na svom Facebook profilu, iznoseći i podatak za usporedbu, a koji se odnosi na turističku kompaniju ''Valamar Riviere'', koja drži desetinu kategoriziranog turističkog smještaja Hrvatske, a koja trenutno na berzi vrijedi 5,1 milijardu kuna.

Mate Rimac je firmu osnovao 2009., kao 21-godišnjak, a zasnovao ju je na konverziji starog BMW-a na električni pogon koji je 2011. postavio pet Ginisovih rekorda. 

Dalje je bilo sve legendarno i bajkovito. Danas ''Rimac automobili'' imaju najbrži električni automobil na svijetu, poznate električne bicikle, a sve intenzivnije razvijaju i proizvode i sisteme elektropogona za mnoge svjetske automobilske kompanije, uz permanentno podizanje standarda vozila visokih performansi. 

Zapošljavaju više od 500 ljudi, mahom vrhunskih stručnjaka iz cijelog svijeta, i uveliko rade na proširivanju firme i prelasku iz maloserijske proizvodnje složenih visokokvalitetnih komponenti elektropogona u velikoserijskog proizvođača za automobilsku industriju. 

U novom dijelu fabrika ''Rimac'' već uspostavlja nove proizvodne linije velikog obima za baterijske pakete, sisteme električnog pogona i C_Two proizvodnju koja bi trebala početi s radom 2020. godine. 

Više o temi

LIČNOST DANA
Novi uspjeh Livnjaka
NA VRH

Komentari