UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Nikšić opet predsjednik SDP-a, najuvjerljiviju pobjedu ostvario u Tuzli

Piše: A. Č. - A. Nu.

26.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Prema perliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije SDP-a, Nermin Nikšić, aktuelni predsjednik ove stranke ujedno je i novi predsjednik SDP BiH.

Nikšić je dobio ukupno 12.668 glasova. Njegov protukandidat Edin Delić (aktuelni načelnik Lukavca) dobio je 8.414 glasova, a za bivšeg potpredsjednika ove stranke Svetozara Pudarića glasalo je svega 1.094 SDP-ovca.

Najveći broj glasova Nikšić je dobio u Sarajevu i Tuzli. U Sarajevu je dobio 1.751, a u Tuzli 1.265 glasova.

Edin Delić u Sarajevu je dobio 215, a u Tuzli 480 glasova, dok za Svetozara Pudarića u Tuzli je glasalo svega 60 članova, a u Sarajevu 146.

Proces glasanja protekao je uredno, kazala je Mira Grgić, predsjednica CIK SDP BiH. Kako je rečeno, od 26.670 osoba koje su danas imali pravo glasa izašlo je 22.222 člana što je 83,3 posto. Svi kandidati za predsjednika imali su pravo imenovanja posmatrača.

Nakon prebrojanih glasova medijima se obratio i novi/stari predsjednik Nermin Nikšić.

- Mi smo u SDP-u danas nastavili dizati ljestvicu u polju podizanja demokratskih standarda. Izbrali smo teži put, izabrali smo potpunu demokratiju. Danas nema pobjednika niti poraženih, danas je pobijedio SDP BiH - kazao je Nikšić.

Zahvalio se i svima koji su iskoristili svoje pravo i glasali, a kako je kazao, posebno se zahvaljuje onima koji su ga podržali.

- Zamolio bih sve one koji su me podržali da zadrže svoje dostojanstvo: u porazu se ne ponizi, u pobjedi se ne povisi. U SDP-u nema neprijatelja i to je naše bogatstvo. Želim se zahvaliti ljudima koji su vodili ovaj štab i ljudima koji su vodili moje štabove po kantonima. Svjedoci ste da nismo koristili teške riječi - istakao je Nikšić.

Kako je kazao, već od sutra nastavljamo u istom pravcu.

- Kongres SDP-a na kojem ćemo izabrati novi saziv, a koji će moći odgovoriti političkom izazovu. Nastavljamo i započeti put infrastrukturnim jačanjem posebno u RS. Zajedno sa prijateljima naše stranke idemo u jačanje BH bloka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.