SVEČANOST

Izetbegović u Vijećnici: Moramo biti ponosni na put SDA ali ovoj stranci trebaju nova lica

Predsjednik SDA je istakao kako je vrijeme za nova lica u stranci

M. Aščić

26.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Svečana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), povodom obilježavanja 29. godišnjice njenog osnivanja, održana je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je podsjetio na važne činjenice kada je riječ o nastanku ove stranke. 

Podsjećamo, SDA je osnovana 26. maja 1990. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu.

Bila je to prva registrovana politička stranka nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Programskom deklaracijom SDA je sebe definirala kao "Politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-povijesnom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke". 

Lider SDA je, propraćen aplauzima, naglasio je da SDA treba biti ponosna na put koji je prošla. Dodao je i da je hronična bolest na ovim prostorima nacionalizam. Osvrnuo se i na naoružanje Srbije, ali i izjave Aleksandra Vučića koji podržava Milorada Dodika i svaki dan su, kako je rekao, zajedno.

U svom govoru, Izetbegović je istakao kako se Dodik dolaskom na vlast pretvorio u nacionalistu koji koristi zapaljivu retoriku. 

Dodao je da je ogroman rizik da Republika Srpska krene putem otcjepljenja, a odgovor na to je jačati bosanskohercegovački faktor i biti jedinstveni.

Izebegović je kazao i da je hrvatska politika korektnija te je naglasio kako Dragan Čović ne razmišlja o trećem entitetu što je rekao i tokom sastanka ove stranke.  

- Moramo zaustaviti napad Tužilaštva na naše branioce - poručio je Izetbegović i dodao da RS preživljava od zaduživanja dok to Federaciji više ne treba. Naglasio je i da su ekonomski pokazatelji na strani Federacije BiH. 

Pred nama je, kako je kazao Izetbegović, masovna gradnja autocesta, a Federacija će postati najveće gradilište u regionu.

Govoreći o postizbirnim rezultatima dodao je da niko nije htio s SDA i da je ova stranka prešla preko svih uvreda i zalagala se za stvaranje jakog pro-bosanskog bloka. 

- Prisiljeni smo da državu gradimo s onima koji ne vole ovu zemlju ali ni ovu stranku - rekao je Izetbegović. 

Sve što možemo reći narodu, ističe Izetbegović, je vjerujte iskusnom vozaču, vjerujte SDA. On je rekao i da je u SDA vrijeme za nova lica te istakao kako je SDA postala stara i glomazna. 

Najavio je i promjenu Statuta i osnivanje Senata stranke.

- Oni će se umoriti, ali mi se nećemo umoriti - završio je govor Izetbegović citirajuci riječi svoga oca. 

Neće urušiti Bosnu - istakao je Izetbegović. 

Jednom prilikom mi je rahmetli Alija kazao – ovi što pokušavaju srušiti Bosnu neće uspjeti u tome, a kada se pomire s tom činjenicom, onda će pokušati da zavladaju njome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.