RAMAZAN

Više od 300 omladinaca se okupilo na iftaru sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem

A. Nuhanović

26.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine ozvaničen je zajednički iftar reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i omladinaca iz svih država okruženja. 

Iftaru prisustvuje više od 200 mladih iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i naše zemlje, ali i glavni imam medžlisa u Sarajevu Kenan Musić, muftija sarajevski Enes Ljevaković i mnogi drugi.  

Priređen je i bogat kulturno-umjetnički program, a hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo učio je ilahije. Brojne Sarajlije, ali i mnogi turisti okupili su se na Baščaršiji i posmatrali su ovaj nesvakidašnji događaj. 

Nakon što je završen iftar i proučena dova omladini koja se okupila i iz Crne Gore, Makedonije, Sandžaka i sa Kosova obratio se poglavar Islamske zajednice reis Kavazović, koji im je poželio dobrodošlicu.  

Draga omladino, dragi musimani, dragi Bošnjaci, neizmjerno sam sretan kada vas vidim u ovolikom broju kako odlučno izvršavate obaveze kojima vas je Uzvušeni zadužio. Drago mi je vidjeti da ste iz svih domovinskih zemalja došli u svoju maticu u našu kolijevku Bosnu. Vaš dolazak je ohrabrenje za sve nas i dokaz da smo mi i kao muslimani, i kao Bošnjaci jedno cijelo. Posebna je radost to što smo se okupili u ramazanu, ovom blagoslovljenom mjesecu i što sjedimo oko iftarske sofre na koju se spušta bereket" - kazao je reis Kavazović naglasivši da ramazan zbog događaja koji su se u njemu desili zauzima istaknuto mjesto među mjesecima u hidžretskom kalendaru.  

Podsjetio je da je u ramazanu odabrana noć Lejletu-l-kadr kada je počela objava časnog Kurana – u tom odabranom mjesecu zrake božanskog svjetla su u punom sjaju ogrijale ljudsku dušu i srce, prosvijetlile ljudski razum i ukazale na puteve sreće i spasa. 

- Danas kada sve više ljudi progovara jezikom nepovjerenja potrebni smo Riječi Božije koja nam pomaže da progledamo i dobacimo koprenu koja nam se nameće, da u ljudima vidimo ono najbolje i da se sa onim s kojima se ne slažemo okupimo oko zajedničke riječi – to je bit naše vjere – kazao je reis. 

Poglavar islamske zajednice podsjetio je da je za naše pretke Bosna uvijek bila više od zemlje, da je ona ideja za koju se živjelo i žrtvovalo. 

- Bosna je u našim venama, ona je naša domovina, naš dom. Pod pojmom Bosna svakako mislimo i na Hercegovinu i Sandžak kao nedvojive dijelove drevne Bosne, ali i sve domovinske zemlje u kojima su bošnjaci stoljećima obitavali. Kako bismo mogli doživjeti i razumjeti Bosnu valja nam se zaputiti u njenu prošlost. Bosna je više od onoga što mi jesmo, ona je ideja koja se nosi kao vjera da je moguće na njenom platnu slikati različitim bojama sliku svijeta, koji je različit a jedinstven. Za takvu sliku potrebni su umjetnici posebna duha i širine. Naši djedovi su to imali u sebi. Bosna kao i nosioci njene ideje Bošnjaci nije jednodimenzionalna, ona nije prosta, ona je složena i razigrana. Bosna se održava i hrani bogatom prošlošću i životom u zajedništvu, doživljaju patnje i radosti, poraza i pobjeda, slave i padova - istakao je u svom govoru reis Kavazović.







Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.