ZAVIDOVIĆI

Oko 700 pacijenata čeka na transplantaciju nekog organa

Donorske kartice u našoj zemlji do sada potpisalo između 40 i 50 hiljada građana

Ar. M.

27.5.2019

Povodom Svjetskog dana plućne hipertenzije i kampanje "Za Život-Pričaj-Podrži-Podijeli", Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije „Dah“ Zavidovići, u saradnji s Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i Donorskom mrežom u BiH, organizirali su u Zavidovićima javno potpisivanje donorskih kartica. 

Akciju su podržali i pacijenti iz Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenta Tuzlanskog kantona, UG Invalidnih lica, hroničnih bubrežnih bolesnika iz ZDK i Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK.

Pacijetnima oboljelim od plućne hipertenzije potrebna je transplantacija srca, pluća ili istovremeno oba ova organa.

- Plan je da članovi ovih NVO razgovaraju sa građanima Zavidovića i susjednih gradova o temi darivanja organa i transplantaciji kao najboljem načinu liječenja. Ovom prilikom podijeljeni su edukativni leci i brošure vezane za prevenciju, bolest i način liječenja unutarnjih organa - kaže Vera Hodžić iz Udruženja "Dah“. 

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH, kaže kako je naša zemlja daleko od zemalja u regionu kada je u pitanju svijest o doniranju organa nakon smrti.

Kao primjer navodi podatak da je kod nas do sada potpisano između 50 i 60 hiljada kartica, dok je u Hrvatskoj do 2015. godine taj broj bio oko milion.

- Imamo oko 2.000 pacijenata na dijalizi, 700 ih čeka na transplantaciju nekog organa, a u našoj zemlji se na godišnjem nivou obavi tek 20 transplantacija. Važno je informirati građane da, kada potpišu donorsku karticu, oni nisu automatski donori organa, time zapravo samo izražavaju svoj stav - kaže Žuljević.

Goran Ilić je pacijent koji je u Zeničko-dobojskom kantonu najduže na dijalizi, već 29 godina. 

Splet nesretnih okolnosti, kada je preminula njegova majka kao potencijalni donor organa, te nekoliko akcija pomoći u kojima do sada nije uspio sakupiti 40 hiljada eura, koliko je potrebno za transplantaciju bubrega, kaže, ne ostavljaju mu puno prostora za nadu da će dobiti organ.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.