SKUPOVI

Kamberović: Želimo se suprotstaviti bujanju historijskog revizionizma

Pokušat ćemo objasniti je li historiografija bila predvodnica ili sljedbenica nacionalizma

Kamberović: Nacionalizam interpretiran kao demokratski proces

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

30.5.2019

Stotinu naučnika iz cijelog svijeta pohodi ove sedmice Sarajevo, Banju Luku, Konjic i Mostar. Oni od 28. maja do 2. juna učestvuju na sad već tradicionalnom History Festu, koji se održava u organizaciji Udruženja za modernu historiju iz Sarajeva.  

Glavna tema ovogodišnjeg Festa vezana je uz urušavanja socijalizma u istočnoevropskim zemljama, čija je najočitija manifestacija bilo rušenje Berlinskog zida 1989. godine. Na okruglim stolovima i radionicama te promocijama knjiga u okviru Festa o ovome će govoriti naučnici sa svjetskih univerziteta te historičari iz regiona, među kojima su Latinka Perović, Milivoj Bešlin, Tvrtko Jakovina... 

 Smjena socijalizma

Osim naučnika, na Festu govore i bivši članovi Predsjedništva nekadašnje SFRJ Bogić Bogićević, Milan Kučan, Stipe Mesić, koji su bili akteri burnih dešavanja uoči raspada bivše Jugoslavije.  

Profesor Husnija Kamberović, predsjednik Udruženja za modernu historiju i jedan od organizatora Festa, u razgovoru za "Avaz" kaže da će na skupu pokušati utvrditi koliko je u istočnoevropskim zemljama smjena socijalizma značila demokratizaciju tih društava, kao i jesu li populizam i nacionalizam izrasli iz atmosfere stvorene načinom rušenja socijalizma.  

 Titov bunker

- Upravo su nas današnje različite interpretacija tih procesa, koji su imali svoj stravični nastavak u krvavim ratovima, potaknule da kroz niz panel-diskusija pokušamo odgovoriti na pitanje kako je nacionalizam, koji se 1989. snažno valjao na jugoslavenskoj društvenoj sceni, interpretiran kao demokratski proces kompatibilan s demokratskim promjenama koje su se u to doba odvijale u istočnoj Evropi - kaže Kamberović.  

On potcrtava da se oni stariji još sjećaju događaja s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća poput tzv. antibirokratske revolucije, jogurt revolucije, Miloševićevog govora na Gazimestanu, štrajka rudara u Trepči, upada srpskih obavještajaca u istočnu Bosnu, te mnogih drugih dešavanja u to vrijeme.

 - Mi ćemo pokušati objasniti kako su se historičari tada ponašali, je li historiografija bila predvodnica ili sljedbenica nacionalizma. Danas smo svjedoci bujanja historijskog revizionizma i mi se želimo ovim našim diskusijama tome suprotstaviti . Proročanski je bio hit beogradske grupe „Ekatarina Velika“ iz 1989. godine "Par godina za nas". Godina 1989. doista je značila da je "za nas" ostalo još samo par godina. Ubrzo su uslijedile godine pakla, a i ovaj skup je način da sagledamo ko je sve tome doprinio- kaže Kamberović. 


Atmosfera dijaloga  

U odnosu na prethodne godine kada je Fest održavan samo u Sarajevu, ovogodišnji skup neke od sadržaja organizira i u Banjoj Luci, Mostaru i Konjicu.

-Time želimo širiti atmosferu dijaloga u BiH, ali otvorenog i argumentiranog dijaloga. Siguran sam da nam naučnici iz Evrope mogu pomoći u tome - ističe Kamberović.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.