PRAVOSUĐE

VSTV imenuje nosioce pravosudnih funkcija čija su imenovanja jednom odgođena

Planirano formiranje komisije za obavljanje razgovora s kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda Federacije BiH

Sjednica VSTV-a. Arhiv

Fena

27.5.2019

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) će na sjednici 29. i 30. maja imenovati nosioce pravosudnih funkcija čija su imenovanja odgođena na sjednici tog regulatornog tijela održanoj polovinom mjeseca, potvrđeno je iz VSTV-a.

Između ostalog, na narednoj sjednici trebali bi biti imenovani glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i glavni tužioci u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu.

Nakon provedenih procedura u vezi s imenovanjem glavnog kantonalnog tužioca u Sarajevu, najbolje rangirani kandidati su - Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić, tužioci Tužilaštva KS koji su konkurirali za rukovodeću poziciju u sklopu tog tužilaštva.

Prema utvrđenoj bodovnoj listi, kandidati za glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona su Tomislav Ljubić i Dražena Pejanović, a za glavnog tužioca Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) Fadila Amidžić, Jasmin Mesić i Amir Midžić, dok je kandidat za čelnu poziciju u Tužilaštvu Posavskog kantona Luka Dabić, a jedini je i konkurirao za tu poziciju.

Kako je planirano, na sjednici VSTV-a bi trebao biti imenovan i predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo za koju poziciju je konkurirao Vladimir Špoljarić, aktuelni vršilac dužnosti predsjednika tog suda, a predviđeno je i imenovanje tužilaca Tužilaštva BiH.

Inače, pozicija predsjednika Suda KS ostala je upražnjena nakon što je raniji nosilac te funkcije Jasmin Jahjaefendić imenovan za sudiju Vrhovnog suda FBiH.

Istovremeno, prijedlogom dnevnog reda za sjednicu VSTV-a planirano je formiranje komisije za obavljanje razgovora s kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.