AFERE Teške optužbe uposlenika Mektićevog ministarstva na račun ministra sigurnosti BiH

Mektića optužuju za zapošljavanje porodice, diskriminaciju Bošnjaka u Ministarstvu sigurnosti, igre s maloljetnicama...

Kako su se u Ministarstvu preko noći pojavili novi službenici, supruga od Mektićevog pratioca Svetlana Š., zatim supruga SDS-ovog funkcionera iz Istočnog Sarajeva Radmila L., brat od kuma šefa kabineta Igora Golijanina

S.DEGIRMENDŽIĆ

Mektić: Uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH iznijeli teške optužbe na račun ministra


Uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH uputili su „Avazu“ pismo u kojem teško optužuju ministra Dragana Mektića za nepotizam, diskriminaciju Bošnjaka, kao i da ništa nije poduzeo po pitanju postrojavanja četnika u Višegradu. 

Uposlenici Ministarstva na čijem je čelu Mektić iznose teške optužbe na njegov račun za korupciju, kao i brojne druge nezakonitosti te traže da nadležne institucije konačno ispitaju Mektićevu ulogu u brojnim aferama s kojima se on dovodi u vezu. Uposlenici jednog od najvažnijih ministarstava u zemlji ogorčeni su što Mektić, kako su naveli, "glumi moralnu vertikalu", a njegovi su "džepovi puni oraha".

Zaposlio i zeta

U opširnom pismu uposlenici Ministarstva sigurnosti javno pitaju ministra Mektića o koruptivnim aferama za koje tvrde da on stoji direktno iza njih i da ih godinama zataškava. Naročito one počinjene u vrijeme kada je bio direktor Službe za poslove sa strancima.

Dalje, oni podsjećaju Mektića da je Izet Nizam, njegov nekadašnji zamjenik, bio uhapšen upravo zbog sumnji u pronevjeru 700.000 KM pri gradnji upravne zgrade Službe u vrijeme dok je Mektić bio direktor Službe za poslove sa strancima.

Uposlenici pitaju ministra Mektića „je li on saslušan u toj aferi i koja je njegova odgovornost'', jer mu je Nizam bio zamjenik, pa je ''teško povjerovati da su išta mogli raditi jedan bez znanja i saglasnosti drugoga“.

- Zvuči smiješno kad se Dragan Mektić bori i glasno govori o borbi protiv korupcije. Poput noja zabije glavu u pijesak i nikada ne odgovara javnosti o koruptivnim aferama koje je masovno proizvodio kao direktor Službe za poslove sa strancima i kao ministar sigurnosti BiH.

Javnost nikada nije dobila odgovor kako je njegov zet (kćerkin muž inicijala G. Ž.) uspio biti najbolji na konkursu i zaposliti se u Službi baš kad mu je punac Dragan Mektić bio direktor. Moralno, li je – navodi se u pismu.

Dalje, uposlenici Ministarstva sigurnosti podsjećaju i da je Mektić na službena putovanja širom svijeta vodio vozača kojem su karte kupljene iz budžeta BiH iako su na put išli avionom, a ne automobilom.

- Kako je uspio opravdati račune i aviokarte za svog vozača Srđana Radovića, kojeg je vodio na službene puteve u Kinu i SAD?

U odgovorima na zastupničko pitanje naveo je da je vozač putovao službeno. Pa da nije vozio avion ili su možda u Kini uzeli „rentakar“... Moralno, li je - pitaju se uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH.

Četničko okupljanje

U pismu uposlenici navode i koga je ministar Mektić zaposlio u Ministarstvu sigurnosti BiH.

  • Faksimil pisma uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH

    Faksimil pisma uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH


- Kako su se u Ministarstvu sigurnosti BiH preko noći pojavili novi službenici, supruga od Mektićevog pratioca Svetlana Š., zatim supruga SDS-ovog funkcionera iz Istočnog Sarajeva Radmila L., brat od kuma tvog šefa kabineta Igora Golijanina, Ćućilo Dragan ...? Da li je normalno da se u tvom mandatu od četiri godine u Ministarstvu sigurnosti BiH zaposlilo 20 Srba, jedan Bošnjak i niti jedan Hrvat? Moralno, li je?

Mektiću njegovi uposlenici zamjeraju i zašto protekle četiri godine, koliko je na čelu tog ministarstva, a što je u njegovoj direktnoj nadležnosti, nije poduzeo ništa da se zabrani četničko okupljanje i njihovo postrojavanje u Višegradu.

- Zašto nisi ni riječi napisao ili pokrenuo bilo kakvu aktivnost nakon postrojavanja četnika u Višegradu, a toliko se boriš za bošnjačke interese? Moralno, li je? Da li je normalno da donosiš odluke za koje uopšte nisi nadležan samo da bi sklonio sekretara Ministarstva Dautbašića kako bi bilo manje svjedoka činjenja tvojih teških nezakonitosti? Moralno, li je?

Afere s maloljetnicama

Uposlenici Ministarstva sigurnosti optužuju ministra Dragana Mektića i za neprimjerene odnose s maloljetnicama i studenticama.

- Dragane Mektiću, znaš vrlo dobro da si zadnja osoba na svijetu koja bi trebala povlačiti pitanje moralnosti nakon silnih skandala i nemorala s maloljetnicama i studenticama za koje misliš da si uspio zataškati - zaključuje se u pismu uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH u kojem iznose teške optužbe na račun ministra Mektića.

NA VRH

Podijeli članak na