PUTOPIS

Sarajevo na naslovnici "The New York Times Travela"

Festina lente kod Akademije likovnih umjetnosti

Festina lente

N. Če. / Avaz.ba

27.5.2019

Na naslovnici prestižnog časopisa "The New York Times Travel" našla se u nedjelju fotografija mosta Festina lente kod Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Riječ je o tekstu o putovanju u BiH koji je napisala autorica Sara Kan (Sarah A. Khan) za prestižni "The New York Times".  

Kan je u svom tekstu navela kako je Sarajevo grad koji se ponovo rodio.

- Na Baščaršiji, staroj labirintskoj četvrti u srcu Sarajeva, prošetala sam kroz različite uličice bazara iz 16. stoljeća iz doba Otomanskog carstva, koji su nekada označeni za različite zanatlije: kazandžije u Kazandžiluku, kovači su kovali željezne alate na Kovačima, kožari su na Saračima, a obućari su se skupili u Čizmedžiluku - opisala je Kan.

Ona je navela kako su joj, osim brojnih trgovina, najviše pažnje privukla vrata koja su ukrašavala mjed i srebro. Zvekir je simbol grada, istaknutog na grbu Kantona Sarajevo, to je, rekli su joj vodiči, simbol gostoljubivosti Bosanaca.

Navela je u tekstu kako je Bosna našla svoje mjesto u historiji brojnih velikih carstava i zemalja, od Rimljana do Austrougara, pa sve do zajedničkog života u bivšoj Jugoslaviji koja se raspala devedesetih.

- Sarajevo se našlo zarobljeno u najdužoj opsadi modernog ratovanja, tokom koje su srpske snage, potaknute silom bivše jugoslavenske vojske, napale u bijesu na bespomoćni grad s okolnih planina. Za 1.425 dana, ili gotovo četiri godine, od 1992. do 1996., kiša granata prekrila je grad, u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi - napisala je Kan.

Pa ipak, Sarajlije su pretrpjele, zaključila je.

Za "The New York Times" Kan je pisala i o prodavnicama i o kulturno-historijskim objektima u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.