SASTANAK

Tri zaključka o cijeni plina u FBiH: Prvo vratiti ratni dug od 92 miliona KM

Kanton Sarajevo ne želi biti talac visoke politike

Avaz.ba

27.5.2019

Predstavnici Vlade FBiH, Vlade Kantona Sarajevo i kompanije "BH-Gasa" razgovarali su danas o povećanju cijene plina, koje će najviše pogoditi glavni grad Bosne i Hercegovine. Sastanak je rezultirao usvajanjem tri zaključka.

- Prvi zaključak je da se u najkraćem roku organizira sastanak ministara finansija radi dogovora o načinu zatvaranja ruskog duga, koji je kamen spoticanja za generalnu cijenu - kazao je premijer KS Edin Forto.

Drugi zaključak je da Vlada FBiH neće podnijeti dio troška za poslovnu zajednicu i građane, a treći da će dvije strane nastaviti da se dogovaraju, kako bi našli rješenje za građane i poslovnu zajednicu.

- Vlada FBiH je od 2018. do 2019. po nižoj cijeni ponudila građanima plin, što je iznosilo 17 miliona maraka. Dakle, od 1. janura 2018. postoje elementi za povećanje cijena tri do pet posto - kazao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije  FBiH, obrazlažući zašto Vlada FBiH ne može subvencionirati plin, jer u ukupnom dijagramu mogu utjecati samo na četiri posto.

Predloženo je i da se sa samo jednom varijantom prema Vijeću ministara BiH, da se uđe u pregovor s "Gaspromom" kao jedinim dobavljačem. Međutim, premijer Forto je kazao kako Kanton Sarajevo ne želi biti talac visoke politike.

- Kako god znate, dajte nam da imamo uređenu regulativu da se možemo sami brinuti o sebi. Sve što se dešava na Vijeću ministara mi ćemo brinuti kad budemo imali vlast na tom nivou - kazao je Forto.

Ministar Džindić je istakao kako KS vrlo lako može izaći iz pozicije na kojoj se nalazi ukoliko otplati ratni dug, kako bi potom plin mogli uzimati od nekog drugog.

Vlada FBiH će zajedno s oba ministra u narednim danima razgovarati o modalitetima. Ukupan dug je 92 miliona maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.