AKTUELNO

Javno osudili nelegalno prikupljanje sadekatu-l-fitra

Arhiv

Piše: M.Sm.

27.5.2019

Nakon informacija o tome da je u Mostaru uočeno nelegalno prikupljanje sadekatu-l-fitra (izdvajanje novca za humanitarne potrebe u vrijednosti jednog obroka za pojedinca koji ove godine iznosi sedam, 10 i 20 KM), reagirali su iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar.  

Svoje članove, kao i domaću javnost podsjetili su na to da je na osnovu obaveza proisteklih iz šerijata i normativnih akata Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini jedini ovlašten da institucionalno tumači, objašnjava i organizira islamske vjerske propise i obrede na području Grada Mostara.

- U vezi s tim upozoravamo vjernike da bilo koja grupa ili pojedinac nema šerijatski legitimitet baviti se organizacijom vjerskih aktivnosti pa ni prikupljanjem zekata i sadekatu-l-fitra - navedeno je u saopćenju MIZ-a Mostar.

Nažalost, rekli su, pojave nelegitimnog prikupljanja i distribucije sadekatul-l-fitra i ovog ramazana su uočene na području našeg medžlisa.

- Stoga, Izvršni odbor Medžlisa IZ-a u Mostar ima obavezu javno osuditi takve pojave kojima se krši fetva reisu-l-uleme kao vrhovnog vjerskog poglavara muslimana u Bosni i Hercegovini, a prema kojoj je precizno određeno da se sredstva zekata i sadekatu-l-fitra imaju uplatiti isključivo i jedino u fond Bejtu-l-mala Rijaseta Islamske zajednice u BiH- istakli su u MIZ-u.

Također, podsjetili su na to da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, a zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra.

Svojim članovima i muslimanima su uputili savjet da svoje vjerske obaveze ne dovode u pitanje neinstitucionalnim izvršavanjem, što predstavlja jasno kršenje šerijatskih principa i fetve vrhovnog vjerskog poglavara Islamske zajednice u BiH, reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.