INSTITUCIJE

Špirić: Vijeće ministara pretvoreno u zavod za zapošljavanje

Raspisani konkursi za prijem još 150 policajaca i niz konkursa za popunu mjesta u državnoj službi

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić

Srna

28.5.2019

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas da podaci kojima raspolaže pokazuju da je u februaru ove godine na platnom spisku institucija BiH bilo 538 ljudi više nego u septembru 2018., navodeći da to znači da se Vijeće ministara u tehničkom mandatu pretvorilo u zavod za zapošljavanje.

- Ovi brojevi pokazuju zašto se ne dozvoljava formiranje vlasti jer je nakon izbora krenuo stampedo u zapošljavanju, pa je odlazeće Vijeće ministara požurilo da uhljebi svoj kadar i ispuni predizborna obećanja o novim radnim mjestima, ignorirajući obaveze preuzete kod Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke - rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, ministri iz SDS-a i PDP-a u Vijeću ministara su se od preuzimanja funkcija borili za fotelje sebi bliskim ljudima i zbog toga trgovali rukovodećim pozicijama u ključnim institucijama gdje su na čelu bili Srbi i prepustili ih drugim narodima, kao što je bio slučaj u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka ili Direkciji za evropske integracije.

- Sada se opiru formiranju vlasti u zajedničkim organima samo da bi popunili preostale rukovodeće pozicije i tako nastavili da kontroliraju institucije i nakon odlaska - naglasio je Špirić.

On je naveo da je pred odlazak ovog Vijeća ministara na budžetu institucija BiH bilo 22.350 ljudi, od kojih je skoro 12.500 u administraciji i policijskim agencijama, a 9.880 u Oružanim snagama, dok su raspisani konkursi za prijem još 150 policajaca i niz konkursa za popunu mjesta u državnoj službi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.