KCUS

Ultimatum ljekara s Klinike za neurohirurgiju: Dajemo otkaz ako se Dizdarević vrati

Naglasili su da je posljednji otkaz ugovora o radu prof. Dizdarević dobio 26. oktobra 2018. godine

Fena

28.5.2019

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu, privremeno vratio na posao prof. dr. Kemala Dizdarevića do okončanja parničnog postupka koji je u toku. 

Ističu da su ljekari i ostalo osoblje Klinike za neurohirurgiju prinuđeni ispoštovati privremenu mjeru, mada su duboko razočarani odlukom Općinskog suda u Sarajevu.

- Ljekari s Klinike za neurohirurgiju rekli su da će svi dati otkaz ako se prof. Dizdarević vrati na posao - navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da su u vrijeme mandata generalnog direktora Farisa Gavrankapetanovića u periodu od 2008. do 2012. izrečene dvije disciplinske i novčane kazne te da je u vrijeme generalnog direktora Damira Aganovića prof. dr. Kemal Dizdarević dobio otkaz ugovora o radu 29. maja 2014. godine.

- U vrijeme direktora prof. dr. Rusmira Mesihovića prof. dr. Kemalu Dizdareviću je nauštrb Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (Klinika je ostala bez opekotinske sale i 21 kreveta), Upravni odbor KCUS-a formirao posebnu organizacionu jedinicu koja tada dobiva naziv Klinika za neurohirugiju I – što je sve protiv Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, a čime je devastirana Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju – Odjel za opekotine - istakli su iz KCUS-a.

Naglasili su da je posljednji otkaz ugovora o radu prof. Dizdarević dobio 26. oktobra 2018. godine, a da je osnov za otkaze ugovora o radu, kao i disciplinske postupke nesavjesno, nepravovremeno i nemarno izvršavanje radnih obaveza kojim su prouzrokovane štetne posljedice po KCUS, zatim povreda medicinske etike, fizički sukobi s radnim kolegama te rad u privatnoj praksi ilegalno, bez saglasnosti poslodavca, što je protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, saopćeno je iz KCUS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.