PORUKE

Crnadak: Mišljenje Evropske komisije jasan putokaz šta se mora uraditi

Igor Crnadak

Fena

28.5.2019

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske grupe (V4) i zapadnog Balkana (WB6) izjavio je kako danas očekuje da će Bosna i Hercegovina ove godine dobiti zvaničan status kandidata i da će mišljenje Evropske komisije, koje će biti objavljeno sutra, biti jasan putokaz šta se mora bez odlaganja uraditi u oblasti reformi i jačanja institucija.

Tema sastanka bila je šta uraditi u regionu u narednom periodu na ubrzanju reformi i procesa proširenja te kako Evropska unija i Višegradska grupa u tome mogu pomoći.

Šef bh. diplomatije nada se da će tri političke partije koje su započele razgovore oko formiranja vlasti uskoro završiti proces te da će vlast na nivou BiH biti formirana u najkraćem mogućem roku.

Crnadak je podsjetio da je Izvještaj Misije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) potvrdio da građani na proteklim općim izborima u BiH nisu mogli iskazati volju na demokratski način, s obzirom na to da je registriran veliki broj pritisaka, ucjena i zastrašivanja. 

Ministar vanjskih poslova BiH zatražio je podršku i da se javni RTV servisi oslobode dominacije pojedinih političara i stranaka, podsjećajući da je i to navedeno kao značajan nedostatak u ODIHR-ovom izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.