POTVRĐENO

Slovenci uhapsili Ramu Brkića, bivšeg komesara MUP-a USK, nalazi se u pritvoru

M. AŠČIĆ

28.5.2019

Ramo Brkić, nekadašnji komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona, uhapšen je u subotu u  Sloveniji i trebao bi biti uskoro izručen i BiH, koja ga potražuje po zahtjevu Suda BiH, potvrđeno nam je iz više izvora.

Za Brkićem je prije tri godine Interpol raspisao crvenu potjernicu. On se, nakon što je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora, nije javio Sudu na izdržavanje.

U to vrijeme sudilo mu se u postupku protiv sutkinje Suda BiH Azre Miletić za davanje mita, skupa s optuženim Senadom Šabićem.

No, na 11 godina, zbog čega se morao javiti na izdržavanje kazne, Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo ga je u novembru 2015. godine zbog organiziranog kriminala u vezi s neovlaštenim prometom narkotika i zloupotrebom položaja.

Tada se nagađalo da je iz Zagreba, navodno, avionom napustio Republiku Hrvatsku i pobjegao u Švedsku.

Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH, u odgovoru za naš list potvrdio je da je Ministarstvo kanalima Interpola (fax stigao u 14:20 sati) obaviješteno da je predmetna osoba po potjernici iz BiH uhapšena u Sloveniji i da se nalazi u pritvoru. 

- Ova obavijest bit će odmah proslijeđena pravosudnim organima BiH koji ga potražuju, pa tek po njihovom zahtjevu (uz koji se prilaže dokumentacija propisana međunarodnim ugovorom) ministar pravde BiH podnosi molbu za izručenje/ekstradiciju - rekao nam je Sladoje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.