ZABRINJAVAJUĆE

U novom prečistaču u Mostaru ogromne količine vrlo opasnog otrova piralena

Situacija toliko alarmantna da se ne preporučuje ulazak u krug postrojenja

Postrojenje prečistača

Piše: M.Sm.

28.5.2019

U mulju nataloženom u postrojenjima novosagrađenog prečistača za tretman otpadnih voda u južnom dijelu Mostara nalaze se velike količine izuzetno opasnih materija, pogotovo piralena, utvrdili su predstavnici Mreže nevladinih organizacija „Naše društvo“ na današnjoj pres-konferenciji. 

Kako su naveli, te informacije, u čiji su posjed došli prije četiri dana, kriju se od javnosti, a porazna je činjenica da o tome znaju sve nadležne institucije.

- Svi znamo kako je išao posao s kolektorima i prečistačima, za koji su novac dale druge države i koje traže izvještaje o svemu, da su se dizali krediti, a da su rokovi probijeni i da niko ne zna koliko je do sada novca uloženo, a spominju se informacije o 180 miliona KM. 

Međutim, porazno je da nam prešućuju informacije o otrovima koji kolaju našom kanalizacijom i koji se talože u tom mulju i da niko ne zna koliko je tih otrova u Neretvi, zraku i zemlji. Ništa ne znamo i moguće je da smo poprilično otrovani - kazao je Marin Bago iz Mreže.

Husein Oručević je rekao da je u informaciji do koje su došli navedeno da je riječ o velikim količinama tih izuzetno opasnih materija koje se nalaze u mulju i da su visoko prekoračene dozvoljene vrijednosti.

- Mi u Mostaru imamo ekološku bombu i tražimo hitno provođenje stručne istrage. Apeliramo na Vladu HNK, ali Federalnu vladu da se uključe u ovaj problem i da utvrde da li te toksične materije mogu biti razlog drastičnog povećanja kancerogenih oboljenja.

Dodao je da je situacija toliko alarmantna da se ne preporučuje ulazak u krug postrojenja.

Također, zatražene su neopozive ostavke gradonačelnika Mostara, njegovih najbližih saradnika, kao i menadžmenta „Vodovoda“ i rukovodstva postrojenja za prečišćavanje, a rečeno je i da će o svemu obavijestiti Kantonalno tužilaštvo.

Iznesen je i problem mještana Vrapčića i Bijelog Polja zbog deponije Uborak.



Na pres-konferenciji istakli: : Nadležni prešućuju informacije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.