KOMENTAR

Puhalo za Avaz.ba: Bh. političarima nije svejedno zbog poruka iz EU, plaše se blokade i izolacije

Parlament u blokadi, a zvaničnici primaju visoke plaće

Srđan Puhalo. Arhiv

Lj. SKOKIĆ

28.5.2019

Političke poruke da je rad Parlamenta Bosne i Hercegovine blokiran te priznanje da zvaničnici primaju visoke plaće pozdravio je psiholog i istraživač javnog mnijenja Srđan Puhalo u izjavi za Avaz.ba.

Naime, nakon sedam mjeseci od općih izbora, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović danas je poručio da je rad Parlamenta onemogućen, a da izabrani parlamentarci primaju visoke plaće.

- Čovjek je potpuno u pravu i to nije od jučer, to traje godinama. Sada se samo postavlja pitanje je li izjava takva zato što njemu taj nerad ne odgovara te šta planira nakon te izjave uraditi. Ako je zaista osjetljiv na nerad parlamentaraca, na nemanje praktičnih rezultata, onda se pitam: ljudi, ako se vi ne možete dogovoriti, šta nam je činiti - upitao je Puhalo.

Smatra da je nerealno očekivati da se svi političari u BiH odreknu svojih primanja.

- Možda im treba predložiti da, koliko urade - toliko naplate. Ja mislim da niko ne bi žalio para da oni hoće raditi svoj posao. To je ključna stavar, sve ostalo je šuplja. Kandidirali ste se, ljudi vam dali povjerenje i radite svoj posao – rekao je Puhalo.

Inače, Izetbegović je danas poručio da nerad Parlamenta ne izaziva samo finansijske štete već utječe i na ugled zemlje i njene konkretne interese, jer u ovom trenutku na stotine zakona, sporazuma i odluka čekaju na usvajanja. 

Stoga, Puhalo izražava nadu da će evropski zvaničnici, a prema najavama komesara za proširenje EU Johanesa Hana (Hahn), u slučaju potrebe, nametnuti sankcije političarima u BiH.

- Izgleda da svi gube živce u vezi s formiranjem vlasti i blokade i svega što se dešava, pa i evropski zvaničnici. Samo se postavlja pitanje ko i kada će nastradati. Ja mislim da bh. političarima nije svejedno zbog tih poruka iz EU, plaše se blokade i izolacije – zaključio je Puhalo za Avaz.ba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.