SUSRETI

Čović i Vigemark o izvještaju Evropske komisije o napretku BiH

Vigemark i Čović na današnjem sastanku

Fena

28.5.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović održao je sastanak sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunarom Vigemarkom (Lars-Gunnar Wigemark). 

Glavna tema sastanka bio je izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine, koji će sutra biti i službeno objavljen. 

U vezi s tim, izražena su očekivanja kako će u mišljenju Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH biti naznačeno kako je BiH učinila potrebni napredak u procesu evropskih integracija. 

Također, izraženo je uvjerenje kako će do tada BiH dobiti stabilnu demokratsku vlast, legitimiranu na proteklim izborima od tri konstitutivna naroda i svih građana BiH.

Konkretno, kada je u pitanju proces uspostave vlasti u BiH, Čović je još jednom istaknuo kako demokratski izabrani predstavnici hrvatskog naroda traže njenu hitnu uspostavu kako bi se omogućio kontinuitet u pogledu euroatlantskih integracija. 

Istovremeno, još jednom je naglasio da su izmjene Izbornog zakona sastavni dio svih potencijalnih koalicijskih aranžmana na nivou Federacije BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.