SAZNAJEMO

BiH mora što prije formirati vlast, reformirati pravosuđe i javnu upravu

Komesar Han danas će dokument predstaviti u Parlamentu EU, a Vigemark će ga uručiti predsjedavajućim oba doma Parlamenta BiH

Han: Uspostava vlasti osnovni preduvjet

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

29.5.2019

Komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) danas će pred Vanjskopolitičkim odborom u Parlamentu EU iznijeti izvještaj o napretku zemalja zapadnog Balkana, a u sklopu toga predstavit će i mišljenje Evropske komisije o aplikaciji BiH za kandidatski status.  

Osnovni preduvjet

U isto vrijeme, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) danas bi trebao članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uručiti mišljenje Evropske komisije.  

Tako će predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) i predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) sa zamjenicima Nebojšom Radmanovićem (SNSD) i Denisom Zvizdićem (SDA) te Draganom Čovićem (HDZ BiH) i Nikolom Špirićem (SNSD) biti prvi bh. zvaničnici koji će vidjeti šta piše u tom dokumentu. Prema trenutnim informacija, mišljenje će biti pozitivno, ali uz brojne uvjete.

Kako saznaje „Avaz“, poziv na što hitnije formiranje vlasti u našoj zemlji dominira mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

quote
<p><strong>VIGEMARK</strong><strong><em> mišljenje uručuje u atmosferi potpune blokade rada Parlamenta BiH, koji nije zasjedao nijednom u sazivu konstituiranom nakon prošlogodišnjih općih izbora, a trebao bi se izjasniti o tom dokumentu, te kada još nije formirano Vijeće ministara BiH.</em></strong></p>

Uspostava vlasti navedena je kao osnovni preduvjet, za pokretanje nove faze u procesu pristupanja naše zemlje EU. Osim toga, u mišljenju su istaknute i brojne kratkoročne i dugoročne obaveze koje BiH mora ispuniti u narednom periodu.

Bolje usluge 

Prije svega, ključna pitanja na kojima treba raditi jesu reforma pravosuđa i vladavina prava i reforma javne uprave koja bi bila učinkovitija i odgovornija i koja bi građanima pružala bolje usluge za manje novca te poslovala na osnovu transparentnih i otvorenih procedura.

Među brojnim zahtjevima koji će se naći pred našom zemljom je i onaj o povećanju stepena poštivanja ljudskih prava i smanjenja diskriminacije.

Smrtna kazna u Ustavu RS  

Jedno od pitanja na kojima će EK ponovo insistirati jeste i brisanje odredbe o smrtnoj kazni iz Ustava Republike Srpske. Iako je BiH ukinula smrtnu kaznu, ona je i dalje propisana članom 11. Ustava RS, jer je Narodna skupština nikad nije ukinula, iako se po Krivičnom zakonu tog entiteta takva kazna ne može izreći.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.