REAKCIJA

Vasvija Vidović: Slučaju "Tegeltija" treba pristupiti oprezno

Avaz.ba

29.5.2019

Poznata bh. advokatica Vasvija Vidović gostovala je u emisiji N1 "Večernji studio" te tom prilikom govorila o stanju u pravosuđu i dotakla se i najnovije afere čiji je nosilac predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija. 

To je jedan veoma osjetljiv slučaj. Nije ugodno ono što se desilo ni samom Tegeltiji niti Vijeću. Međutim, tom slučaju treba pristupiti oprezno. Državno tužilaštvo je opet dokazalo svoju neefikasnost. Moralo je odmah reagirati, isti dan, recimo, lišiti slobode osobu koja očigledno daje mito, onu koja prima mito, da bi se činjenice dokazale što efikasnije. Znači, napravljen je propust koji ostavlja vremena da se utječe na sudionike tog procesa - kazala je. 

Vidović je rekla i šta joj se čini čudnim i zabrinjavajućim.

Pored ovoga što se Tegeltiji spočitava je uloga inspektora SIPA-e i ponašanje državnih istražnih organa kada je taj čovjek u pitanju. Kako vidim, on nije ni suspendiran niti je uhapšen. Još se istražuje, ne vidim samo šta se to ima istraživati kad je očigledno, ako je taj snimak autentičan, kažu da jeste, onda je očigledno da postoji osnovana sumnja da se te osobe liše slobode - istakla je Vidović. 

Vidović se složila sa svojim kolegom Vladom Adamovićem da snimak koji je objavio portal Žurnal predstavlja dovoljan materijal za osnov sumnje.

- Zbog toga i kažem da je Tužilaštvo moralo odmah reagirati. Pogotovo kada su u pitanju ona dva aktera, ali i Milan Tegeltija - kazala je Vasvija Vidović u emisiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.