SARAJEVO

VSTV odlučio: Sabina Sarajlija novi je glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo

Ova pozicija ostala je upražnjena odlaskom Dalide Burzić za sutkinju Suda BiH

Sabina Sarajlija: Naslijedit će Dalidu Burzić. S. Saletović

M. AŠČIĆ

29.5.2019

Sabina Sarajlija izabrana je za glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo. Za nju je glasalo 13 članova VSTV-a, jedan član je bio protiv. Kako nezvanično saznajemo protiv je bila Ružica Jukić.

14:25

Nastavljena je sjednica raspravom o kandidatima. Tegeltija je rekao sa su sva tri kandidata dobra, ali je istina u velikoj razlici u bodovima.

Rekao je da je razlika između Sarajlije i Kreštalice u pet bodova, a između Sarajlije i Bogunića devet bodova.

Nezirović je rekao da je Sarajlija imala dobar program, ali da se u usmenom dijelu Bogunić bolje pripremio.

Tegeltija je rekao da će voditi rang listom, a Nezirović da će svoj glas dati Sarajliji.

Jadranka Ivanovic je istakla da je Sarajlija imala kompleksniji program i da uvijek teži da glasa za onoga ko je prvi na listi.

- Ova žena je sve izdržala i nije se ni na šta osvrtala. To govori sve o njenoj osobnosti. Jako mi se dopao njen program - rekla je Ivanović.

Jukić je dodala da su male razlike između Sarajlije i Bogunića i da ostaje pri tome da je Sarajlija bila nesigurna.

- Ona nema sigurnost za takvu poziciju jer se ona već prepala - rekla je Jukić.

14:00

Ružica Jukić je rekla da je na nju najveći dojam ostavio Sanin Bogunić, a da Sarajliju treba imenovati za državnog tužioca. Kazala je da je Sarajlija nesigurno djelovala tokom izlaganja programa i da nema smjelosti niti gard za glavnog tužioca Tužilaštva KS.

- Znači, moj prijedlog je Sanin Bogunić - rekla je Jukić.

Nezirović je zatražio da se na trenutak zatvori sjednica kako bi se razriješila ova situacija, jer ne želi da glasa za kandidata koji je kontaminiran i na njega se stavlja sumnja. Njegova reakcija je uslijedila nakon izjave Jukić kako se u medijima tvrdilo da bi se Sarajlija trebala prijaviti na ovu poziciju.

Sjednica je zatvorena za javnost.

13:26

Nakon pauze zbog protesta ispred pravosudnih institucija nastavljena je sjednica VSTV-a. Tužilac Bogunić je u svom programu rada, koji je izložio članovima VSTV-a, kazao da je cilj njegovog programa poboljšanje rada Tužilaštva.

On je predložio četiri strateška cilja u narednih pet godina.

- Fokus moga programa je u borbi protiv korupcije - rekao je Bogunić izlažući svoj program.

Dodao je da se građani moraju ohrabriti da koruptivna djela prijavljuju.

Pojasnio je da je bio šef Odjela za privredni kriminal i korupciju četiri godine i da ovaj odsjek ima 31 tužioca.

Kazao je da je potrebno pravilno kadrirati ljude u Tužilaštvu i izmijeniti Pravilnik o sistematizaciji rada.

Prema njegovim riječima, potrebno je napraviti prioritete kada je u pitanju borba protiv korupcije, ali i praćenje rada nad tim predmetima.

Ocijenio je da se mora poboljšati saradnja s policijskim agencijama, prije svega s Federalnom upravom policije, ali i MUP-om Kantona Sarajevo i SIPA-om.

Sljedeći programski cilj je da se smanji broj starih predmeta. Ustvrdio je da je prva mjera da se napravi analiza svih starih predmeta.

- Imamo ukupno 1.300 starih predmeta - potcrtao je Bogunić.

Naglasio je da se mora riješiti i priliv KT predmeta i da "imamo više od 69.000 starih predmeta" u radu. Za 99 posto tih predmeta tužilac čeka zastaru, smatra on.

Najavio je da se mora promijeniti komunikacija Tužilaštva s javnosti i uvesti "krizno komuniciranje" da ne bi pogrešne informacije izlazile u javnost.

Osim četiri strateška cilja su i određene mjere, među kojima donošenje poslovnika o radu i edukacija tužilaca.

Bogunić je, odgovarajući na pitanja članova VSTV, rekao da je vođa tima u predmetu "Pravda", gdje je optuženo 50 ljudi. Kazao je da radi i na predmetu "Budimir" četiri i po godine.

Nakon što su kandidati predstavili svoje programe, uslijedit će rasprava, a nakon nje glasanje.

Pravo glasa, podsjećamo, od 15 članova VSTV-a ima njih 14. Član VSTV Berina Alihodžić, koja je zamjenica glavne kantonalne tužiteljice, izuzela se od glasanja.

12:00

U toku je pauza na sjednici VSTV-a. Nakon što su svoje programe predstavili Sarajlija i Kreštalica, nakon pauze očekuje se izlaganje programa Sanina Bogunića.

11:30

Počelo je izlaganje programa kandidata Seada Kreštalice.

On je u svom programu kazao da je bio dugogodišnji šef Odjela za privrednim kriminal u Tužilaštvu KS. Glavni ciljevi su, kako je rekao, smanjene broja starih predmeta, povećanje efikasnosti i i povećanje transparentnosti i vraćanje povjerenja građana u rad Tužilaštva.

- Moramo napraviti analizu spisa da bi se smanjio broj predmeta. Moramo imati timove, po dva tužioca. Tužilac nije dovoljno hrabar da sam velike predmete korupcije procesuira - rekao je Kreštalica.

Potrebno je uspostaviti bazu podataka izvan baze podataka CMS-a Tužilaštva. Time bi se postiglo da se ne duplaju radnje i prijave koje dolaze u Tužilaštvo KS.

Uočeno je da pojedini tužioci, kako je pojasnio, ne daju naredbe policijskim agencijama u kojem vremenu i za koliko treba da urade svoj dio posla. Na tužiocu je upravo dokazivanje i na tome treba da rade.

Potrebno je zaposliti još stručnih saradnika, smatra Kreštalica. Dodao je da se efikasnost predmeta može povećati omjerom osuđujućih presuda, neriješenih prijava i istraga.

Potrebno je, naglasio je, povećati broj optužnica i vršiti kontrolu podignutih optužnica jer "imamo praksu da se vraćaju". Prema njegovim riječima, percepcija javnosti o radu Tužilaštva je vrlo niska i potrebno je poboljšati pristup informacijama te na vrijeme obavještavati javnost o radu ove institucije. 

10:32

U toku je izlaganje programa tužiteljice Sabine Sarajlije, koja je prvorangirana od članova komisije VSTV-a, koji su je prije mjesec intervjuirali.

Ona je, izlažući program rada, fokusirana na unutrašnje faktore kako bi se poboljšao rad ove institucije. Smatra da u 17 godina rada u pravosuđu ima dovoljno energije i iskustva da poboljša rad ove institucije.

Prema njenim riječima, Tužilaštvo KS je u stanju da može ažurno raditi priliv predmeta, ali da postoje problemi u odjelu za privredni kriminal i korupciju.

Kazala je da je prvi strateški cilj povećanje efikasnosti rada kako bi se smanjio broj predmeta, ali i istraga.

Pojasnila je da u Tužilaštvu KS postoje tužilački timovi, ali da se mora pratiti ko, šta i kako radi i da se predmeti ažuriraju. Najavila je da se efikasnost može riješiti i spajanjem nekih predmeta.

Vezano za kvalitet rada, kazala je da se mora povećati broj optužnica za kriminal i korupciju, ali i broj finansijskih istraga.

- Imamo već sistem po kojem šefovi odjela pregledaju optužnice s općinskih i kantonalnih sudova i s tom praskom bi se trebalo nastaviti i dalje - rekla je između ostalog Sarajlija.

Sve tužilačke odluke o neprovođenju istrage moraju biti obrazložene na Kolegiju i da se u svim predmetima visoke korupcije uključi i glavni tužilac, naglasila je.

Predlaže i specijalizaciju tužilaca i praćenje profesionalnog ponašanja tužilaca u Sudu.

- Vezano za finansijske istrage moramo imati tim gdje bismo imali i ekonomskog savjetnika - dodala je.

Nastojala bi, kako je rekla, omogućiti priliku svim tužiocima da imaju jednaku šansu da se dokažu na predmetima na kojima rade.

- U kriznim situacijama Tužilaštvo KS ne bi trebalo da se zatvara. I moralo bi davati tačne, a ne polovične informacije. Imali bi tada bolje povjerenje javnosti u naš rad - rekla je.

Sarajlija je dodala da je u podigla ukupno 363 optužnice u svom mandatu, i naglasila da je radila na predmetima "Energopetrol", "Željeznice FBiH", "Kurir"....

10:00

Na dnevnom redu VSTV-a u toku je imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako je rečeno, za ovu poziciju su predložena tri kandidata, a prvorangirana je Sabina Sarajlija, koja je na intervjuima osvojila ukupno 133,6 bodova.

Kandidat Saed Kreštalica osvojio je 128,8 bodova, a tužilac Sanin Bogunić 125,9 bodova. Oni će sada predložiti program rada članovima Vijeća.

Za glavnog tužioca Tužilaštva KS može glasati 14 od 15 članova Vijeća jer jer izuzeta Berina Alihodžić, zamjenica glavne tužiteljice ove pravosudne institucije.

Ova pozicija ostala je upražnjena odlaskom Dalide Burzić na mjesto sutkinje Suda BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.